Ett kliv mot en ny tid

1 mars 2017 06:15

Trygghet i ny tid. Så lyder parollen som Socialdemokraterna ska samla ihop sig runt omkring för att om möjligt nå fram till medborgarnas hjärtan och hjärnor i så pass stor omfattning att S kan vara med om att bilda en (bättre) regering efter nästa val. Det är en bra paroll. Vänster- och högerskruvarna kan säga vad de vill.

Gemensamt och offentligt organiserad trygghet är socialdemokratins nationella bottenplatta. Det är detta fundament som har gett stadga och acceptans åt de snabba och industriellt marknadsekonomiska anpassningar och omställningar som Sverige genomgått under de senaste hundra åren.

Mer att läsa: Trygg resa för Löfven

Parollen Trygghet i ny tid är därför också ett sätt att säga ”socialdemokrati i ny tid.” Socialdemokratins framgångsformel nummer ett är förmågan att framträda i något olika skepnader och varianter allteftersom tiderna skiftar. Tempelvakterna har aldrig – trots idoga försök – lyckats binda partiet vid vissa formler och floskler och heliga sanningar.

Under den borgerliga paradepoken (Alliansen 2004-2014) prövades Socialdemokraterna hårt. S är framförallt ett regeringsparti som förnyas och förändras genom vad som krävs av ett regeringsparti. Utan regeringsmaktens struktur och styråra famlade partiet i mörker. Tack vare sådana som till exempel Sven-Erik Österberg, Thomas Östros och framförallt Stefan Löfven som inte vek ner sig i avgörande stunder så kom S ut ur mörkret med hälsan i hyfsat behåll.

Mer att läsa: En stjärna på Harpsund

Den värsta utmaningen för Socialdemokraterna stod och står Sverigedemokraterna för. SD attraherar inte minst klassiska S-väljare i LO- och pensionärsleden. Detta är inget att hymla om. Under en i mina ögon pinsam period var partiledningens strategi att bemöta SD med attacker om fascism, nazism, nyfascism och rasism och allt vad det var.

Med Tryggheten tar S ett bra kliv mot bättre tider. På område efter område krävs nu sakpolitik som kan öka den nationella tryggheten. Med sakpolitiken som grund öppnas möjligheter för regeringsförhandlingar med några av de borgerliga partierna här vad det lider.

Socialdemokratins nya tid är kanske här nu snart igen?

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!