Enklare, billigare, friskare!

14 maj 2019 10:00

1. Roaming- det inte är dyrare att använda mobilen utomlands inom EU än det är hemma. Att få bort roamingavgifterna har länge varit en prioriterad fråga för oss socialdemokrater. Sedan 2017 kan du ”roam like at home”, det vill säga det är inte är dyrare att använda mobilen utomlands inom EU än det är hemma. Med slopade roamingavgifter är vi äntligen på väg mot en gemensam marknad för mobiltelefoni. EU kan leverera konkret politik som faktiskt gör skillnad i människors vardag. Moderater och EU-kommissionen har förmåtts svänga, men SD, både Lundgren och Winberg, röstade mot uppgörelsen.

2. Tågresenärers rättigheter/Det ska vara tryggt att åka tåg i Europa! Om vi ska kunna nå våra gemensamt uppställda klimat- och miljömål måste vi ställa om till mer klimatsmarta transportalternativ, där tåget utgör ett viktigt alternativ till flyget. För att människor ska välja tåget framför flyget, när det finns som alternativ, måste rättigheterna stärkas inom tågsektorn. Vi socialdemokrater vill stärka tågresenärernas rättigheter och nu ska ett förslag behandlas av rådet: Om det sker en försening som gör att man missar ett tågbyte ska man kunna ta nästa tåg, oavsett vilket bolag som kör det. Det ska bli enklare att kunna köpa den biljett som passar din egen tid och plånbok bäst, även om den totala tågsträckan körs av två olika tågföretag. Det ska bli enklare för resenärer att kombinera tågresa med cykel och också bli enklare för personer med funktionshinder att åka tåg, de ska kunna få assistans direkt när de kommer till en tågstation.

3. EU kan rädda Europas bin och den biologiska mångfalden. Det pågår en omfattande utarmning av den biologiska mångfalden i Europa och resten av världen. Sunda och fungerande ekosystem är fundamentala för ett hälsosamt växt- och djurliv men också för det mänskliga samhällsbygget. På grund av bland annat farliga kemikalier hotas insekter och däribland de viktiga bina. Därför har Socialdemokraterna i Europaparlamentet jobbat hårt med att få bort många farliga ämnen och skärpa miljöreglerna. Det vi har gjort är att förbjuda en rad bekämpningsmedel för att rädda Europas bin och den biologiska mångfalden.

Dagens omfattande användning av kemikalier i jordbruket är särskilt oroande. Vi vill hjälpa Europa att ställa om till ett modernt, klimat- och miljöinriktat jordbruk, som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Johannesson (S) EU-kandidat