En Trumpnoja som har hänt

24 februari 2017 06:15

Stora delar av Mediasverige har gått i spinn efter måndagskvällens våldsamma upplopp i Rinkeby utanför Stockholm. Det som triggat igång cirkusen är framförallt president Donald Trumps beryktade 20 sekunder om Sverige i ett tal i Miami i lördags kväll.

I sin iver att om och om igen bevisa att Trump har fel så pågår ett slags antagligen omedveten förminskning och relativisering av upploppet i Rinkeby. För att låna ord av den odödlige ordkonstnären Tage Danielsson så är det nästan så att det kan ställas i fråga om det som har hänt verkligen har hänt.

Mer att läsa: Döden på Fristadstorget.

Tage Danielssons berömda mästerstycke "Om sannolikhet" framfördes första gången 1979 som en dråplig kommentar till de svenska socialdemokraternas besvär med att förhålla sig till kärnkraftsolyckan i Harrisburg i USA . Eftersom kärnkraftsolyckor var så "otroligt osannolika" så var sannolikheten för att de skulle hända verkligt liten. I några meningar som knyter an till vår nutids diskussioner om "alternativa fakta" skaldade Tage Danielsson på sin tid:

"Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter."

Det finns en mycket allvarlig sida av den här Trumpnojan i nyhetsförmedlingen. Människor - inte minst i Rinkeby och på andra orter utanför Södermalm - känner sig osedda och patroniserade. Tänk själv. Du driver en affär eller ett kafé på en plats. En mobb på kanske 70 personer börjar kasta stenar omkring sig, slår sönder din affär och stjäl dagskassan och skrämmer polisen på flykt i flera timmar. Ingen grips. Tänker du att du bor på en plats med allvarliga problem? Eller tänker du att det är viktigt för Sverigebilden att de som talar om problemen hängs ut som illojala personer?

Mer att läsa: Flera nyanser av ansvar.

Tage Danielsson skaldade 1979: "Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände i Harrisburg verkligen har hänt."

Byt ut "Harrisburg" mot "Rinkeby" och inse de demokratiska riskerna med att det officiella Sverige tycks lägga in mer lust och glöd i arbetet med att bortförklara och marginalisera än åt att försöka lösa de tunga jämlikhets- och säkerhetsproblem som plågar så många medborgare.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!