En storm i ett vattenglas

13 april 2017 14:00

Det är obegripligt att Internationella skidförbundet (FIS) beslutat att överklaga domen på 13 månaders avstängning för Therese Johaug. En dom som Antidoping Norge föreslog och Internationella olympiska kommittén (IOK) fastslog. Att Jouhag över huvud taget stängdes av 13 månader från allt tävlande var felaktigt.

Hon har inte medvetet fuskat utan trott på sin läkare och vem gör inte det. Fråga en så ärlig tjej som Björgen. Hon vittnade om att hon skulle gjort precis som Johaug, litat på sin läkare.

Därmed borde man ha avslutat hela ärendet utan någon påföljd. Gubbarna inom FIS måste vara besatta av att stänga av Johaug längre än vad norska förbundet och IOK fastställde.

FIS har ju inte att göra med någon fuskare inom skidsporten utan en glad, skötsam tjej – en av de största längdåkarna i världen som älskar sin sport och som alltid uppträtt korrekt under sitt tävlande och som är ett föredöme för alla som har henne som idol.

Och detta föredöme har absolut inte skadats av att hon helt oskyldigt fick en salva för sina spruckna läppar som hennes läkare rekommenderade. Läkaren sa till henne att den inte innehöll något förbjudet ämne, hon kunde alltså använda salvan utan risk.

Begriper ni inom FIS inte vad ni ställer till med? Ni är så ivriga att utreda Jouhag att man skulle kunna tro att ni höll på med en mordutredning, där ju mycket riktigt gärningsmannen ska jagas till varje pris.

Den enda som handlat fel här är hennes läkare.

Sprintåkaren Emil Jönsson sade vad han tyckte, när han fick höra att man skulle utreda Jouhags användning av Closterbol, en salva för hennes spruckna läppar: ”Jag tycker det låter som en storm i ett vattenglas.”

Mycket klokt sagt.

Therese Johaug fick vänta alldeles för länge på beskedet från IOK, sedan dröjde beskedet från FIS och nu får hon på nytt vara ängslig innan beskedet kommer från Idrottens skiljenämnd (CAS).

Jag tycker att Johaugs försvarare ska driva ärendet vidare om domen på 13 månader förlängs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson f d kriminalinspektör