Döden på Fristadstorget

22 februari 2017 06:15

Häromdagen gick en kvinna som heter Carina över Fristadstorget i Eskilstuna. Radioprogrammet Konflikts programledare Ivar Ekman gick samtidigt över torget med sin mikrofon i handen. Ekman frågade: "Kommer socialdemokratin att dö?" "Så kan det mycket väl bli", sa Carina. Som skäl för det möjliga dödsfallet anförde Carina framförallt "dålig integration" mellan olika delar av staden.

Eskilstuna är en mycket socialdemokratisk stad. Sedan 2015 är Eskilstuna en av de största kommunerna där Socialdemokraterna styr tillsammans med Moderaterna (och Centerpartiet.) En allians som i mina ögon är minst lika funktionell som det klassiska enpartistyret var på sin tid. Styret med S, M och C föregicks av en så kallad rödgrön period; ett arrangemang mellan S, V och MP som var och är en ofunktionell nödlösning.

Konflikt, som sänds i radions P1, vigde ett av sina senaste program åt frågan om socialdemokratin är rökt av tidens tand och snart blott ett av sverigedemokrater och liknande partier utkonkurrerat minne i Europa? Frågan är högst relevant och Ivar Ekman och hans redaktion tog hand om frågeställningarna på ett värdigt sätt.

Mer att läsa: Flera nyanser av ansvar.

Socialdemokratin har varit en stark och samhällsbyggande kraft i många europeiska länder under tiden från rösträtten och framåt till våra dagar. Banden med det framstormande industrisamhällets arbetararméer och fackföreningar lade grunden för sund populism och för välståndsbyggande trygghet och rättssäkerhet. Nuförtiden går det knackigare. Här och där kan det vara en vilopaus; i väntan på nya generationer och ledare med nya referenser och förmågor så trampas det vatten i till exempel Tyskland, Danmark, Sverige och Nederländerna. Medan det i Spanien, Frankrike och Grekland tycks vara mer permanenta problem.

Mer att läsa: Liberaler i skilda världar.

Jimmy Jansson (S) är relativt ung och kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. I Konflikt betonade han att ingen är immun mot döden. I en skön mix av nytt och gammalt tog han invandringsfrågan vid hornen och talade med självklarhet om plikter, skötsamhet och om det nationella.

Den svenska socialdemokratins stora och strukturerande dödsångest är att SD steg för steg ska suga livsanden ur partiet.

Lite mer av - och några fler som - Jimmy Jansson skulle kunna skapa större trygghet i den nya terrängen.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!