Det Sverige nu så väl behöver

21 mars 2019 05:15

På tisdagen var S-ledaren och statsministern Stefan Löfven i LO-borgens plenisal på Norra Bantorget i Stockholm. Han citerade den tidigare LO-ekonomen och samhällsbyggarikonen Gösta Rehns bevingade ord om arbetarrörelsens vägval i trygghetsfrågan där "Vingarnas trygghet" gavs företräde framför "Musselskalets trygghet." Jag var där.

Gösta Rehn har lämnat oss sedan länge. (1996) Men vingarna tog han inte med sig i graven. Stefan Löfven är en mycket trovärdig företrädare för den reformistiska framstegsoptimism som byggt Sverige så starkt. Framgångsfaktorn framför andra är att arbetande människor och deras familjer har kunnat bygga sin trygghet och säkerhet på generella stöd- och supportsystem som a-kassa, föräldraförsäkring, sjukförsäkring, utbildning och vård/omsorg. Tryggheten har inte varit utlämnad åt dagens "musselskal" (man vet vad man har) utan folk har pushats att prova sina vingar (man kanske kan få det bättre.)

Stefan Löfven har under det senaste året varit en av två ordföranden för en global kommission för ett gott framtida arbetsliv i världen. (Future of Work) Professorer, politiker, fackliga ledare, näringslivsledare och organisationsföreträdare från alla världsdelar har ingått i kommissionen. Det var LO i Sverige och den fackliga biståndsorganisationen Union to Union som arrangerade seminariet i Borgens plenisal om kommissionens rapport där vingars utvecklande trygghet var ett centralt tema.

Med sig på podiet hade Löfven bland andra Kristin Skogen Lund som är relativt ny vd på Schibsted Media Group. Hon ingick i Löfvens kommission. Samspelet på scenen mellan Stefan Löfven och Kristin Skogen Lund blev i mina ögon ett slags installation av styrkan i förnuftig pragmatism där man från olika utgångspunkter kan komma fram till ungefär samma förhållningssätt.

Kristin Skogen Lund talade väl om kompromisser. "Att lämna en förhandling där en part känner sig som enbart förlorare är att be om framtida problem. Därför är det bättre att gå direkt på den bästa kompromissen", sa hon.

"Jag har levt mitt liv utifrån det förhållningssättet", sa Löfven. Så är det. Där arbetande människor känner att den bästa ekonomiska och sociala tryggheten kommer från vingar istället för från musselskal; där växer tryggheten hand i hand med den ekonomiska tillväxten och den sociala rörligheten. Där någonstans finns den bästa politiken. Som Sverige nu så väl behöver.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!