Det som många svenskar gör

29 december 2018 06:15

KD: s partiledare Ebba Busch Thor publicerade sig nyligen i Aftonbladet med artikeln "Jo, det finns visst svenska traditioner." Hon skriver klokt om skillnaden mellan att få ett uppehållstillstånd till Sverige och att "bjudas in till samhället". Samhällen byggs av kultur och traditioner. I mer udda politiska kretsar har det länge bråkats om traditioner är "svenska" eller inte; är det rätt eller fel att säga att till exempel Lucia eller julfirande är en svensk tradition när det i själva verket handlar om högtider och traditioner som växt fram i många länder och på många platser? Den debatten är helt ointressant.

Om det så vore att Lucia hade ramlat ner från månen och att julen kommit hit med lastbåt från Kina så är det så att det som många svenskar gör är det som många gör i Sverige vilket i sinom tid bildar tradition och kultur i det svenska samhället.

Integration handlar om att härma i stort och smått. Den som vill integreras har därför stor hjälp av tydliga traditioner och mönster som är lätta att härma. Ett Luciatåg är ett exempel på ett lätt härmobjekt. Så är det.

Ebba Busch Thor är en orädd och ovanligt rättfram högerpersonlighet i politiken. Att hon skriver en artikel om svenska traditioner där hon även smyger in kritik mot den "akademiska myndighetsvänster som aldrig gillat traditioner och gärna använder invandringen som ursäkt för att få bort dem" är förstås inte avsiktslöst. Det går en rak linje från Busch Thors "myndighetsvänster" och till hennes företrädare som partiledare Göran Hägglunds "verklighetens folk" från 2009. Sådana resonemang triggar som bekant igång den lite vilsna kulturvänstern och får annars vettigt folk att helt tappa koncepterna. Prästen och socialdemokraten Helle Klein är ett exempel. På Twitter skriver hon att Ebba Busch Thor genom sin artikel "sällar sig till extremhögerns konspirationsteorier." Sådana utfall är förstås mumma för Busch Thor.

Hur som helst har hon rätt om behovet av traditioner att härma. Det finns dock långt viktigare och svårare svenska härmobjekt än Luciatåg. Nyliga ekonomiska rapporter från SKL om fördubblade socialbidragskostnader fram till 2025 och årets rekord i dödsskjutningar - 44 döda - understryker allvaret. Välavlönat, välbeskattat och högfrekvent arbete är den svenska välfärdsstatens kärntradition.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!