Det sjukt obegripliga

30 mars 2016 06:00

Hur är en människa skapt som kan motivera för sig själv att det inte bara är okej utan högst berömligt och gudfruktigt att gå till en park och mörda drygt 70 personer; varav många kvinnor och barn? Och dessutom utföra morden genom att spränga sig själv till döds?

Terrorattacken mot kvinnor och barn i Lahore i Pakistan på påskdagen var ytterligare ett i raden av väldigt många exempel på den sjuka obegriplighet som kännetecknar mänsklighetens fiender i de islamistiska mördarbanden.

Varje försök att förstå kommer bara att leda till en relativisering av de fruktansvärda övergreppen som islamisterna ägnar sig åt.

Västvärldens demokratier ska inte ägna sig åt relativisering av terror vare sig dåden utförs i Bryssel eller Bagdad. Det har vi kort sagt inte råd med. Konflikten mellan det sjukt och slutet obegripliga och det friskt förutsägbara och öppna samhället är knivskarp. Utrymmet för kompromisser är noll.

I Sverige kommer nu förslag på nya terrorlagar. Udden i de nya lagskärpningarna är bland annat riktad mot de svenskar – så gott som alltid med sina rötter i islamistiska länder – som stödjer terrorism genom att till exempel finansiera och propagera för mord och övergrepp på andra människor. Eller som ger sig av till Syrien och Irak för att personligen sno värvning hos terrorgrupper som IS/Daesh.

Det är efterlängtade och välbehövliga lagförslag som regeringen Löfven nu lägger fram. Huruvida särskilt många fler kommer att fällas för terrorbrott; det står skrivet i stjärnorna. Ytterst få har utretts och dömts med hjälp av de lagar som gäller nu. Förhoppningsvis blir det fler än nu som släpas in framför skranket.

Den största vinsten med den nya lagstiftningen är emellertid att den innebär att Sverige kraftigt krymper arenan för relativisering av islamistisk terror.

Hänvisningar till fattigdom, utanförskap, okunskap, rasism, förtryck eller vad det nu kan vara halkar lätt in i diskussionen när svenska terroristers handlingar – till exempel det ganska stora antal människor som rest från Sverige till IS/Daesh – ska försökas förklaras eller förstås. Sådana hänvisningar är förolämpande och feltänkta.

Det vimlar av fattiga och okunniga och förtryckta människor i världen. Ytterst få av dem skulle dock vara beredda att för den sakens skull mörda en massa barn och kvinnor.

Det sjukt obegripliga terrormördandet är något annat. Det ska inte förstås eller förklaras. Det ska bara bekämpas.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!