Det måste inte bli kaos

25 juli 2019 05:15

Nu har Boris Johnson tillträtt som premiärminister i Storbritannien. Redan innan sitt tillträde var han en av Storbritanniens mest välkända politiker och personer. Nästan alla vet vem han är och nästan alla har således uppfattningar om honom. Boris Johnson har en "shambolic persona" sammanfattade en politisk analytiker i en krönika jag läste på brittiska public servicebolaget BBC: hemsida. Krönikan hade inte alls en nedsättande ton eller tendens; texten var mer konstaterande. Johnsons "kaotiska personlighet" är säkerligen starkt bidragande till att han, vad han är företar sig, tydligt sticker ut från mängden. Alldeles oavsett om han tjänstgjort som journalist, programledare, borgmästare, riksdagsledamot, minister eller kampanjledare så har han skapat svallvågor av uppmärksamhet och rubriker omkring sig. Boris Johnson är en kvällstidningsälskling av stora mått. Starka sympatier och antipatier drar läsare, intresse och engagemang.

Mer att läsa: 37 grader tär på förtroendet.

Det är svårt att hitta någon svensk person att jämföra honom med. Det krävs nog en mix av personligheter som Kicki Danielsson, Leif GW Persson, Bert Karlsson och Hanif Bali för att fånga in Boris Johnsons mångfacetterade rykte på de offentliga arenorna. Skandaler, framgångar, ursäkter, angrepp, bildning, bufflighet, arrogans och folklighet har byggt bilden av Boris Johnson.

Den helt avgörande uppgiften för den nye premiärministern är att se till att få ut Storbritannien ur EU. Det har nu gått mer än tre år sedan folkomröstningen då det brittiska folket bestämde att landet skulle lämna Unionen. På det ena eller andra sättet är det dags att få det gjort.

Storbritannien är ett stort och viktigt land i världen. Ur ett svenskt och västvänligt perspektiv känns det extra angeläget att britterna kommer tillrätta med sina inre stridigheter och problem och därmed förblir en tydlig fyrbåk för demokrati, parlamentarism, frihandel, måttfullhet och tolerans.

Huruvida Boris Johnson är eller inte är personen som kan ta Storbritannien framåt och uppåt, det återstår förstås att se. För dagen vet vi bara det att han nu har chansen att på allvar bredda sin persona genom att uppfylla folkomröstningens beslut utan att skapa kaos.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!