De som borde lämna landet

15 augusti 2017 06:15

På måndagen talade socialdemokraternas partiledare och statsminister på ungdomsförbundets kongress på Älvsjömässan. Jag var där.

Det var ett stabilt och bra tal om viktiga frågor. Han väjde inte för i lokalen känsliga områden som den återreglerade invandringens motsättningar och konflikter. Stefan Löfven upprepade att det måste vara så att de som får nej på sin asylansökan ”ska lämna landet.”

Transportstyrelsens IT-skandal har redan tvingat bort två statsråd. Och försvarsminister Peter Hultqvist kan stå på tur. ”Har du börjat se dig om efter en ny försvarsminister”, frågade en av journalisterna på pressträffen efter Löfvens tal? Nej; det hade Löfven inte.

All respekt för det politiska och sakliga allvaret i frågan om digital säkerhet. Men sannolikt är regeringens politiska risker betydligt större på Medborgarplatsens slitna trappor i Stockholm än i Transportstyrelsens nybyggda kontor i Norrköping.

De som demonstrerar på Medborgarplatsen är en mix av aktivister och av unga män som fått nej på sina asylansökningar och därför med Löfvens ord ska ”lämna landet.” Jag var där igår och såg plakaten som kräver amnesti.

Enligt Migrationsverket har inget nytt framkommit som gör att avvisningarna bör stoppas. Polisen – en annan statlig myndighet – väljer dock att se åt sidan. Tvärtemot Migrationsverket så hävdar polisen att avvisningar till Afghanistan inte är aktuella och att de därför inte gör några id-kontroller på Medborgarplatsen. Denna spricka mellan två centrala statliga myndigheter är allvarlig nog. Det som gör ont värre är att två statsråd – utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) har besökt demonstrationen och därmed antytt för myndigheter och aktivister att politiska glidningar kan vara på gång.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson bör ta tag i den här saken bakom och framför kulisserna. Bakom, genom att se till att statens myndigheter och statsråd uppträder enhetligt och inte går i vägen för varandra. Framför kulisserna genom att göra det helt klart att de som inte har rätt att vara i landet också ska lämna landet.

Invandringen har en helt annan politisk och medborgerlig sprängkraft än digital säkerhet. Medborgarplatsen är en bomb som behöver desarmeras med fast hand.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!