De magiska mandaten

24 november 2018 06:15

Nu väntar en extra spännande vecka i inrikespolitiken. Stefan Löfven ska förbereda sig för att eventuellt tolereras som statsminister den 5 december. Lyckas han med det är det en verklig bedrift med tanke på den stora majoritet - 205 mot 144 röster - som för ett par månader sedan avsatte honom som statsminister. Det finns flera olika sätt för Stefan Löfven att nå framgång i voteringen. Centerpartiets 31 mandat har en närmast magisk aura denna riksdagshöst. Annie Lööf kan stödja, stoppa och tolerera i alla riktningar om hon vill. Liberalerna lever farligare med sina 20 mandat. Det finns flera lägen där Björklunds röster inte behövs därför att de inte gör någon skillnad.

Mer att läsa: Centerpartiet bestämmer.

Det viktigaste av allt är dock att de eventuellt regeringsbildande politikerna agerar klokt och vuxet. En regering som bildas med motståndet mot SD som det främsta sammanhållande kittet riskerar att bli en mycket svag och dålig regering som inte får särskilt mycket samhällsnyttigt gjort. Det bästa i det här läget är antagligen en socialdemokratisk enpartiregering som kan bli vald genom att den tolereras av C, V och MP. Skulle Vänsterpartiet börja konstra - vi vill inte bidra till en högersocialdemokratisk regering typ - så kan det bli knöligare. V: s 28 mandat kan inte ersättas av 20 mandat från Liberalerna.

Mer att läsa: Hjältar av den gula knappen.

Än mer betydelsefullt är att Socialdemokraterna ser upp så att de inte blir för liberala och mondäna; vilket onekligen är en fara om umgänget blir för intimt med små liberala - och vänsterpartier som mest får sina kickar genom att posera i hemtama värderingsfrågor. Socialdemokratins framgångsfaktorer är på ett helt annat sätt kryddade med kärv konservatism och utförarkraft. Att låta den konservativa flanken ligga för fäfot kan vara en ödesdiger miss.

 

Mer att läsa: Tre år sedan Åkesson fick rätt.

 

Som Jimmie Åkesson från SD konstaterade i riksdagens talarstol nyligen så saknar det "konservativa blocket" idag bara 21 mandat för att ha egen majoritet. Även om inte M eller KD för dagen vill kännas vid det där blocket så finns det där som en realitet. En kursändring inom Liberalerna åt ett mer högerbestämt håll skulle tillsammans med även blygsamt förbättrade valresultat för KD, SD och/eller M räcka för att rita om kartan rejält. Så nog blir det en spännande vecka allt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!