Widar Liberalerna hudflängs nu på facebook och twitter och andra sociala medier. Det som retar aktivister till höger och vänster är att Liberalerna precis i dagarna har inrättat ett litet kansli på regeringskansliet. Fem politiska tjänstemän från Liberalerna ska på statens bekostnad bevaka det egna partiets intressen i samarbetet mellan regeringen och L och C.

Centerpartiet har avböjt erbjudandet om ett eget kansli på det socialdemokratiskt styrda Rosenbad. Det är dock knappast ideologiska skillnader som fått C och L att göra olika val i denna kanslifråga. Saken är mycket enklare och basalare än så. Centerpartiet är ett av den fria världens rikaste partier. Centern sålde sina partitidningar vid exakt rätt tid och det lär finnas ett antal hundra miljoner kvar i partikassan efter den affären. Centerpartiet har kort sagt råd att bekosta sina egna utredare och tjänstemän. Liberalerna lever i en helt annan verklighet. De snudd på kroniskt dåliga valresultaten under senare år har urgröpt partikassan hos Liberalerna. I det läget valde partiet dessutom en ny ordförande som inte är riksdagsledamot och som därför helt måste avlönas med partipengar.

Fem nya och statligt avlönade tjänstemän på Rosenbad är därför inte bara att betrakta som en skänk från ovan. Kansliet är sannolikt av avgörande betydelse för att Liberalerna ska kunna fungera som ett anständigt och relevant parti med hyfsat gedigna underlag för sin politik.

Så här blir det ofta i verkligheten. Centerpartiets väljare är enligt flera undersökningar - bl a Skop - mycket tillfreds med S-samarbetet. C skulle således utan större risk för internt gurgel kunnat ha inrättat ett kansli i det S-styrda Rosenbad.

Liberalernas väljare är däremot betydligt mer inriktade på borgerligt samarbete. L får dock svälja risken för internt gurgel eftersom alternativet är att mer eller mindre kasta in handduken som parti.

Regeringsblocket S, MP, C och L borde mer tydligt framträda som just ett regeringsblock. Här och nu har de faktiskt ett omfattande politiskt avtal att förvalta. De behöver inte älska varandra och ingen vet hur det blir sedan. Men i längden blir det fånigt att låtsas som om halva regeringsblocket är i opposition mot regeringen. Liberalerna bör inte skämmas för att de har större inflytande än vad valet visade. Det hade aldrig Socialdemokraterna gjort.