Därför ska du rösta på oss!

15 maj 2019 10:00

Klimatutmaningen är vår tids ödesfråga. Hur Sverige och EU agerar de närmsta åren kan vara helt avgörande för vår planets överlevnad. Läget är akut och det krävs en offensiv politik för att möta klimathotet.

Förra sommaren såg vi bränder runt om i hela Sverige. Många av Sveriges län var drabbade däribland Jämtland och Dalarna. Vad vi såg var resultatet av den torka som uppstått till följd av den extrema värmebölja som nått Sverige. Sommaren 2018 var den varmaste sedan mätningarna började 1756. Länder från hela EU slöt upp för att hjälpa Sverige i släckningsarbetet, vi såg på riktigt kraften i EU-samarbetet.

Slutsatsen vi kan dra från sommaren 2018 är att vi måste utnyttja kraften i EU för att driva en offensiv klimatpolitik. Sverige har i många år varit ett föregångsland i klimatarbetet, nu måste resten av Europa följa efter. Klimathotet är globalt, alla länder måste bidra om vi ska kunna rädda vår planet. För att omställningen ska vara möjlig att genomföra måste klimatpolitiken vara klassmedveten. De som släpper ut mest är företagen och därför är det dem som ska göra den största omställningen, inte vanligt folk.

100 företag står idag för 70 procent av världens utsläpp. Plasten fortsätter att flöda i vårt samhälle och hamnar tillslut i våra hav. Det är i styrelserummen klimatångesten ska finnas, inte bland vanligt folk.

För att komma åt klimathotet måste vi bland annat:

- Förbjuda mikroplast i hela EU

- Öka priset på utsläppsrätter

- Höj klimatambitionerna i EU, Parisavtalet ska vara lägstanivån, inte målet.

- Sluta subventionerna flygindustrin

Klimatomställningen måste ses från dels ett miljömässigt perspektiv men även ett socialt och ett ekonomiskt perspektiv. Socialdemokraterna är det enda svenska partiet som står upp för de principerna när det kommer till klimatarbetet. Vill du se en hållbar klimatomställning ska du därför rösta på socialdemokraterna den 26 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexander Winge, Styrelseledamot SSU Östergötland