Där rök nog sista tvivlet

19 oktober 2015 11:05

De sju riksdagspartier som försöker diskutera fram en överenskommelse om reformer i invandringspolitiken samlas för ett nytt möte i dag. Partierna skulle egentligen haft sitt sammanträde i går. Efter Migrationsverkets dramatiska presskonferens i går morse beslöt partierna att de behövde mer betänketid. Mycket troligt ett mycket klokt beslut. Bättre vänta någon dag eller två på genomtänkta beslut än att få ihoprafsade och dåligt förankrade förslag på bordet.

På den mer än fullsatta pressträffen sa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att den reglerade invandringspolitiken inte längre finns, att Sverige i praktiken har en obevakad och helt öppen landgräns mot Turkiet, att myndigheterna inte har en aning om vilka som är i Sverige, att Migrationsverket behöver 29 miljarder kronor extra nästa år bara för mottagningen av asylsökanden och att han inte har en aning om hur många som kan tänkas komma till Sverige i år eller nästa år.

Systemet har kort sagt klappat ihop. De forna väktarna av den reglerade invandringspolitiken inom S och M har självklart ett stort ansvar för detta.

1. Genom märkliga uppgörelser om ”papperslösa” med Miljöpartiet handlingsförlamades både S och M.

2. Genom att låta Migrationsverket få sköta sig närmast helt på egen hand utan egentlig politisk ledning har tjänstemän och jurister bara rullat på i tangentens riktning.

3. Genom att på grund av SD-fobier bannlysa diskussioner om antalet asylsökanden/migranter från det offentliga politiska samtalet skapades en absurd situation och en växande klyfta mellan välfärdsutförarna ute i de kommunala verkligheterna och rikspolitikens skönandar.

För den som eventuellt fortfarande tvivlade på om "antalet spelar någon roll" - och som inte påverkats av de insamlade och mycket allvarliga larmrapporterna från landets kommuner - torde Migrationsverkets presskonferens ha varit den slutliga ögonöppnaren. Migrationsverkets medarbetare kämpar redan nu på med handläggningstider mellan 15-24 månader. Redan nu saknas 25-45 000 bostäder. Och verkets prognos är enligt dem själva bara en gissning. Anders Danielsson avslutade pressträffen med ord om att Sverige måste mobilisera.

Jag hoppas i vart fall att en handfull av partierna med S i spetsen mobiliserar stora doser sans och balans när de känner sig mogna att styra upp den kollapsade invandringspolitiken.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!