Dagens stora problem

2 juli 2019 05:15

Moderatledaren Ulf Kristersson har haft ett tungt och motgångsrikt politikår som nu ändå på slutet har lysts upp med mer positiva och för honom glädjande inslag. Moderaterna gjorde ett bättre val till EU-parlamentet än vad det räknades med och Kristerssons parti har även tagit ett stabilt grepp om positionen som näst största parti i riksdagen.

M: s position som största oppositionsparti har inte bara hotats av Sverigedemokraterna. Framgångarna för Kristdemokraterna skapade under vårvintern en viss dramatik då KD var uppe och nosade på stadigt tvåsiffriga opinionstal samtidigt som M: s siffror dalade. På senare tid har den gamla ordningen återställts även i denna relation.

Utöver detta finns det också anledning att tro att Nyamko Sabuni som ledare för Liberalerna - i vart fall på lite sikt - innebär att chanserna för en eventuell Kristersson-ledd regering har förbättrats.

Måndagen var moderaternas dag i Visby. Partiledaren Ulf Kristersson satt ner hos redaktioner och i samtal på ett stort antal platser i den långa marschen mot scenen nere i Almedalen där kvällens tal skulle hållas.

Vid en pressträff inför kvällens tal levererade Kristersson ett antal förslag inom det integrationspolitiska fältet. Söndagens blodiga och dubbla gängmord bildade fond för hans allvarsord om att "integrationen är dagens stora problem, något som täcker nästan alla samhällsområden från gängkriminalitet till sjukvård och ekonomi. Alla har en viktig dimension av integrationsaspekt."

Moderaterna föreslår bland annat sådant som förstärkt samhällsorientering för nyanlända och ett stopp för statlig finansiering av tolkhjälp för människor som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

"En del av uppehållstillståndet ska helt enkelt vara att du kan tala och förstå svenska språket", sa Kristersson när han intervjuades av Sveriges radio på måndagsmorgonen.

När jag hör alla dessa förslag och lägger dem samman med alla andra detaljförslag på området så understryker det min uppfattning om behovet av en rejäl översyn av hela invandringspolitiken; där alla riksdagspartier ingår och där en ny grund kan läggas. Politikerna sprutar ur sig förslag - de flesta bra i mina ögon - men vem tar hand om helheten? Det borde vara en uppgift för S och M.

Kanske är den "nya svenska modell" som Ulf Kristersson talade om från Almedalsscenen ett steg på vägen mot en bättre helhet? Kristersson knöt tydligt an till den tidigare partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldts framgångsrika och S-nära paroller om ""Nya moderater" och "Nya arbetarpartiet." Vi får se. Ett starkt och brett politiskt ansvarstagande för vår samhällsmodell känns hur som helst mycket angeläget.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!