Centerpartiet bestämmer

31 oktober 2018 04:15

Talmannen Andreas Norlén har satt samman fyra samtalsgrupper av partier som han träffade under tisdagens samtalsrundor. Samtalsgrupperna bygger på de mest frekventa förslagen på regeringar som förekommit under de snart två månader som passerat sedan riksdagsvalet 9 september.

Några partier – Centern och Liberalerna – deltog i alla fyra samtalsgrupperna medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte var med i någon grupp. Detta är inte uttryck för någon mobbning utan faktiskt högst rationellt. Finns det något som är säkert i dessa darriga tider så är det nämligen att vare sig lilla V eller stora SD kan eller vill ingå i nästa regering. Å andra sidan talar det absolut mesta för att inte heller de frekventa samtalsdeltagarna i C och L kommer att kunna delta i den regering som kanske tolereras i kammaren här under hösten.

Korten ligger nämligen precis som de låg från början. Såsom majoriteten i riksdagen ser ut vidhåller jag att nästa statsminister är Ulf Kristersson eller så väntar ett extraval för att skaka om mandaten till ett möjligen mer lätthanterat utfall.

Ett av Andreas Norléns alternativ är en regering där alla utom V och SD ingår. En sådan regering vill ingen utom just V och SD se tillträda. Så det kommer inte att hända.

Ett annat regeringsförslag som formar en samtalsgrupp är S, MP, C och L. En sådan regering bygger dock på att den tolereras av Vänsterpartiet. En sådan regering vill på sin höjd endast Vänstern ha. Så det kommer inte att hända.

Ett tredje regeringsutkast består av de fyra borgerliga partierna i den forna alliansen och av Miljöpartiet. En sådan regering skulle behöva tolereras av Socialdemokraterna för att kunna överleva sin första votering. Så det kommer inte att hända.

Det fjärde regeringsspåret som gav avtryck i Andreas Norléns samtalsrundor var de fyra borgerliga partierna i någon lämplig variant. Moderatledaren Ulf Kristersson har själv beskrivit det upplägget som M tillsammans med något/några av de andra partierna. En sådan regering måste emellertid tolereras av både SD och C för att överleva. Stödet från SD är den lätta biten i sammanhanget.

Den troliga fortsättningen är därför att talmannen föreslår Ulf Kristersson som statsminister. Centern tvingas då att välja väg. Röstar de nej så blir det extraval till våren.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!