Bästa chansen för S

11 januari 2019 06:15

En aktiv socialdemokrat ringde mig häromdagen och frågade lite irriterat varför "jag inte vill ha en socialdemokratisk regering?" Jag svarade precis som det är att jag gärna såg en socialdemokratisk regering men att det i dagens parlamentariska läge är mycket svårt att se hur det skulle kunna gå till. Socialdemokraterna har en historiskt svag ställning i den riksdag som valdes nionde september förra året. För inte alls så länge sedan förkastades Stefan Löfven som ny statsminister med röstsiffrorna 116 mot 200.

Det enda parti som utöver S 100 egna ledamöter röstade för den socialdemokratiska kandidaten var MP; som var tänkta att ingå i regeringen. Eftersom jag inte står till vänster om socialdemokratin utan någonstans ungefär mitt i så skulle jag inte - ens om det var mandatmöjligt - alls jubla över en regering med S och MP. Tvärtom skulle jag avråda från en sådan regering. Risken för handlingsförlamning i centrala integrations - migrations och säkerhetspolitiska samhällsområden skulle vara mycket stor i en sådan konstellation. Dessa farhågor är som alla vet inte byggda på fria fantasier utan på gedigen och nylig erfarenhet.

Socialdemokratin skulle med ett sådant upplägg än mer försvaga sin konservativa flank och riskerna för väljarförluster till M och SD skulle vara betydande utan att möjligheterna till väljarvinster torde öppna sig någon annanstans.

Tanken på en socialdemokrati som regerar tillsammans med - och/eller villkorat av - en svärm av små liberala - och vänsterpartier är ungefär lika illa i mina ögon.

Jag har dessbättre mycket svårt att se hur en sådan regering skulle kunna bli verklighet. De borgerliga liberala partiernas inflytande skulle i ett sådant läge komma att bestämmas av vänsterpartiets riksdagsgrupp. Utan V: s röster blir det inget om saken skulle tas upp till votering. Att C och L i dagens läge skulle gå in något sådant har jag svårt att föreställa mig.

Den mest rationella regeringen där socialdemokrater ingår är förstås S tillsammans med M. En sådan regering skulle ha 170 mandat, skulle kunna bli handlingskraftig och den skulle lätt bli accepterad i riksdagen. Men inget talar för en sådan regering heller.

Den som likt mig gärna vill se att chanserna ökar för att socialdemokratiska förhållningssätt ska ha stort inflytande i nästa regering bör därför se fram mot ett extraval. Extraval är den bästa chansen.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!