Baklås som göder fantasier

17 maj 2019 05:15

Det lilla mediehuset Kvartal lever mycket ofta upp till chefredaktören Jörgen Huitfeldts ambition att Kvartals journalistik och opinionsbildning ska "verka för sans och balans, rim och reson och en debatt som präglas av kunskapssökande snarare än åsiktsposering."

Tillkomsten av det privatfinansierade Kvartal (2016) var i sig självt ett uttryck för en kritik av "den roll som svenska medier i växande grad har tagit sig. Det vill säga en uppgift som i viss mån påminner om den som prästerna hade i 1800-talets Sverige – att vara den kraft som upprätthåller etablerade värderingar och synsätt i syfte att lugn och ro ska råda i församlingen. Och att dessutom emellanåt vara en kraft som straffar dem som avviker." (Saxat från Kvartals hemsida)

Mer att läsa: Göran Persson i egen hög person.

En bärande del av mediekritiken hade udden riktad mot de stora statliga och privata mediehusens journalistiska tillkortakommanden i migrationsrelaterade frågor. I ett smått symbiotiskt förhållande med Socialdemokraterna och Moderaterna gick de stora mediehusen mer eller mindre i baklås inför kombinationen Sverigedemokraterna, invandring på historiskt höga nivåer och tiggeriets snabba utbredning i landet.

Alldeles oavsett vad man har får åsikter om SD, invandring och tiggeri så torde de flesta kunna vara överens om att de stora mediehusen inte har arbetat med dessa tre ämnen på ett sedvanligt konsekvensneutralt och allsidigt sätt. Ett "god - ond-raster" lades över verkligheterna. Symbiosen med S och M har inget med konspirationer att göra. Det var bara så att förnekelsereflexerna gentemot SD/invandring/tiggeri inom de två regeringsbärande partierna var väldigt snarlika de inom mediehusen.

Mer att läsa: Danska S visar väg för Löfven.

Den meriterade journalisten och författaren Ola Wong har nyligen anslutit till Kvartals redaktion. Hans artikel "Något är ruttet med bilden av staten Danmark" (15 maj) är en god illustration av farorna med mediala baklås. Wong nagelfar den ensidigt brunsmetande bilden av utvecklingen i Danmark: "Omvärlden får agera projektionsyta för fantasier om vad som kan hända om Sverige genomför en viss politik."

Läs Ola Wongs artikel på kvartal.se och njut av sansad och balanserad journalistik om vårt grannland och om oss själva.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!