Annie Lööf har något visst

27 september 2019 05:15

Ett tusental centerpartister från hela landet har tagit sig till Karlstad för att ha stämma i fyra dagar. På torsdagen öppnades partistämman av partiledaren Annie Lööf. Jag var där.

Annie Lööf har något visst. Hon är till exempel redig och okrånglig på ett tilltalande sätt. Där många socialdemokrater vrider och vänder sig som maskar på kroken när de får frågor om januariavtalet mellan regeringen och C och L så säger Annie Lööf bara att det är en självklar del av hennes ledarskap att stå upp för helheten. ”Alla vet att vi inte gör vågen över allt som är i avtalet”, sa hon till sina stämmoombud i Karlstad. ”Men det är helheten som är det viktiga. Alternativet till den helhet vi förhandlade fram är en helhet som hade varit mycket sämre”, sa Annie Lööf och fick stormande applåder.

Vid sidan av redigheten så har hon också stjärnkvaliteter. Ofta känns det mest pinsamt när politiska publiker jublar över sina partiledares entréer på scenen så där skrikande och översvallande som popkonsertpubliker jublar över sina idoler. När Annie Lööf steg upp på scenen i Karlstad så kändes det däremot helt okej med det där skrikandet och tjoandet. Hon är väldigt populär i sina kretsar.

Frågan är hur pass stora de där kretsarna kan bli? Själv har jag inga som helst problem med att se Annie Lööf som en redig statsminister med viss stjärnstatus en vacker dag. Hon har något sådant i sig; inget snack om den saken.

Det som möjligen är Annie Lööfs problem är hennes ambition att omvandla Centerpartiet till ett starkt liberalt idéparti. Sådana partier har inga större framgångar i de svenska valkretsarna. I opinionsmätningarna ligger C på ungefär nio procent. Vilket är en vacker siffra för Centerpartiet. Och visst kan det räcka med nio procent för att i vår röriga och osäkra partipolitiska värld kunna träda in som statsminister efter en förhandling med en rad andra partier som inte är särskilt mycket större de heller.

Oavsett hur det blir med den saken så är det ingen tvekan om att Annie Lööf har en mycket stark ställning i sitt parti. Samarbetet med Socialdemokraterna är inget problem för C. Lika lite var samarbetet med Moderaterna i alliansen något problem. Centerpartiet är nämligen mer ett maktparti än ett idéparti. På sista raden är det nog just det som gör att Annie Lööf har något visst. Hon vill ha makt. Vilket är en bra instinkt för en politiker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa