Anden har lämnat flaskan

9 februari 2016 06:00

Enligt DN/Ipsos undersökningar anser svenska folket att invandringen är den enskilt viktigaste samhällsfrågan. ”Integration och invandring rankas som den överlägset viktigaste samhällsfrågan i Sverige. Det är första gången i våra mätningar som frågan ligger i topp, säger Ipsos opinionsanalytiker Johanna Laurin Gulled till Dagens Nyheter.

Läs gärna: Nya tider för Socialdemokraterna.

I juni förra året ansåg 20 procent av de tillfrågade att invandringen var den viktigaste frågan. I dag är det 40 procent som har denna uppfattning. Också denna raska ökning är ett rekord.

”Det är den största förändringen för en enskild fråga som vi någonsin sett i den här mätningen”, säger Johanna Laurin Gulled.

Det är ganska så lätt att förstå ungefär hur och på vilka sätt som folk tänker och funderar när det kommer till invandring. Avgjort flest (21 procent) tycker att Sverigedemokraterna har den bästa invandringspolitiken. Socialdemokraterna (17 procent) och Moderaterna (13 procent) är de två andra partierna som får stiga upp på prispallen när bästa invandringspolitiska parti koras i Ipsos mätningar.

Läs gärna: Verkligheten hann ikapp.

Det stora medborgerliga intresset för invandring korresponderar mycket väl med förhållanden på marken. Sedan 2005 har ungefär en miljon invandrare fått uppehållstillstånd i Sverige. Förra året slogs rekord i antalet asylsökande. Sedan riksdagsåret 2010/11 finns dessutom bestämmelser om att den som inte har rätt att vistas i Sverige och sålunda lever som ”papperslös” ändå har rätt att stanna i landet, ha barnen i skolan, få sjukvård och i vissa fall beviljas socialbidrag. Sedan 2012 har fattiga människor som tigger blivit ett vanligt inslag i gatubilden runt om i Sverige.

Invandringens design och uttryck har sålunda förändrats radikalt i Sverige. Samtidigt har det invandringsnegativa partiet Sverigedemokraterna gradvis fått alltmer luft under vingarna. SD är numera riksdagens tredje största parti.

Läs gärna: Ett gott råd till Löfven.

Tidigare generationer av ledande politiker i staten hade stora möjligheter att hålla invandringen borta från uppmärksamhetens topplistor. Den styrande logiken i politiken var att anständiga partier hade allt att förlora på om den invandringskritiska anden släpptes ut ur flaskan. Den logiken höll länge. Den reglerade och måttfulla invandringen upprätthölls. Nu gäller andra logiker. Det finns nog ingen annan väg för S och M än att försöka vinna förtroende och röster genom att tala och agera öppet, sansat, pragmatiskt, upplyst och klokt om invandringen. Om några år vi säkert där. Då blir det bättre.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!