Almedalens stjärnskott

4 juli 2019 05:15

Nyamko Sabuni har när detta kan läsas varit partiledare för Liberalerna i knappt sex dagar. Med detta korta maktinnehav som sköld hade Sabuni en tämligen behaglig resa genom redaktionerna i Visbys innerstad under onsdagen. Det finns nämligen mycket litet i hennes maktutövning som partiledare som går att kritisera och nagelfara.

På morgonen intervjuades hon på Sveriges Radios utomhusscen; belägen ungefär hundra meter bakom den stora scenen i Almedalen där hon talade på kvällen. Jag var på plats vid båda scenerna.

Nyamko Sabuni är Almedalens stora stjärna 2019. Nyfikenheten på henne är mycket stor och jag tror aldrig att en partiledare för Folkpartiet/Liberalerna någonsin lockat en så stor publik som vad hon gjorde på onsdagskvällen.

Budskapen i hennes tal hölls samman på tre sätt. För det första var talet ett slags presentation av henne själv, hennes väg från Burundi i Afrika och till Kungsängen i Stockholm. Hon berättade chosefritt och utan att höja rösten om hur hon hela sitt liv kämpat mot alla som ville reducera henne till en representant för sitt kön och sin hudfärg. Hon visade - utan att behöva säga det med ord - att hon är tuff och stridbar när så behövs.

Identitetspolitiken leder fel, sa Sabuni. "En människa är alltid mycket mer än vad man ser", sa hon. Väl formulerat.

För det andra genomsyrades hennes tal av en konkret resultativer.

I avsnittet om klimatfrågan hyllade hon "ingenjören" vars inriktning på lösningar av problem är det som skapat möjligheter för Sverige och svenskarna att skapa tillväxt, välstånd och välfärd.

För det tredje valde hon att närma sig problemen med den misslyckade integrationen med en positiv attityd. Hon talade om hur bra det gått för henne. Hon hyllade lärare, hon hyllade biblioteket och hon hyllade svenska vänner som hjälpt henne med språket och annat med det svenska genom att vara just vänner.

Sverige ska vara möjligheternas land för alla precis som det var för mig, sa Nyamko Sabuni.

När det gäller samarbetet med Socialdemokraterna i Januariavtalet så tror jag att det kan visa sig vara mycket positivt med Sabuni vid rodret. S gör klokt i att ta henne på stort allvar när hon säger att hon vill "hedra" avtalet och att hon förutsätter att samma sak gäller för Socialdemokraterna.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!