Allt mer sexuellt aggressiva

6 november 2018 10:00

Är straffet för sexbrott för lindrigt? Det ingår ett års fängelse i straffskalan men hittills har bara två eller tre domar lett till fängelsestraff. Straffet för köp av sexuella tjänster är i verkligheten likvärdigt med straffet för fortkörning. Av det kan man dra slutsatsen att sexköp i dagens upplysta Sverige anses vara ett lindrigt brott. Flertalet prostituerade är fattiga kvinnor från utlandet. De säljer sig under 30 minuter. Ofta blir de misshandlade av köparen men kan inte prata om övergreppen. De har ju sålt sin kropp till mannen. Den man som hjälpt dem till Sverige tar ofta hand om pengarna. Det är en form av människohandel.

Tyvärr blir sexköparna allt yngre. Det händer att pojkar på 15 – 16 år grips för sexköp. Kan det vara så att det porrsurfande som allt fler killar ägnar sig åt gör dem mer positiva till sexuellt våld? Porren verkar avtrubbande och det behövs allt grövre material för att killen ska tända på en kvinna. Porren avhumaniserar kvinnan och skildrar henne som en sexslav. Kvinnor i porrbranschen lider av samma sjukdomar som prostituerade, framfall, i analkanalen på grund av analsex, klamydia i ögonen och gonorré i anus. Sexualitet kopplas allt mindre ihop med kärlek. I tidningarna läser vi om gruppvåldtäkter som är kopior av det som visas på porrfilmerna. Våldtäktsanmälningarna ökar för varje år. 2017 anmäldes 7230 våldtäkter. I Norge och Storbritannien har man infört filter mot porr på alla grundskolors datorer. Detta borde göras även i Sverige eftersom vi vet att konsumtion av porr gör män mer sexuellt aggressiva.

Tyskland har blivit ett centrum för prostitution och dit åker många svenska män t ex för att fira svensexor på bordeller. Vi borde följa Norges exempel och förbjuda sexköp även utomlands

En ny företeelse är Sugar daddys; äldre man som lockar med pengar för att få sex av unga tjejer. Det förekommer att en välbeställd man betalar 10 000 kr i månaden för en träff per vecka. En sugardaddy vill inte vara en av dem som betalar för engångsligg. Han försöker döpa om prostitutionen till sugar dating men det handlar om sex mellan två personer, en som vill och en som inte vill. För flickan handlar det om pengar.

Den 27 november kommer Simon Häggström till Rosen i Norrköping för att föreläsa om prostitution och sexuella övergrepp. Simon Häggström har arbetat vid prostitutionsgruppen i Stockholm och brinner för att ta fast hallickar och sexköpare. Nu arbetar han med frågan på nationell nivå som kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen. Han är specialiserad på människohandel för sexuella ändamål. De män som han jagar är helt vanliga män som inte skulle drömma om att begå andra brott.

Simon berättar om sina jobberfarenheter i boken Skuggans lag 2016 och Nattstad 2017. Han har skaffat underlag genom att bl a åka till Rumänien och där intervjua en hallick som varit verksam i Sverige. Denne hallick ger honom en inblick i den misär de prostituerade lever i. I Bukarest får de prostituerade tjejerna mellan 2 och 6 euro och får träffa sina kunder på bakgator. I Sverige får de 1500 kr för 30 minuter och kan ta emot sina kunder på varma hotellrum. Även om de får ge sin hallick minst 50 procent av inkomsterna får de ändå ihop betydligt mer pengar i Sverige än i hemlandet. I Sverige räcker det med att ta emot två eller tre män per dag medan de kanske måste ta emot 30 män på en dag i Bukarest. Detta är en förklaring till att åtta av tio prostituerade kvinnor i Stockholm kommer från Rumänien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olander sekreterare Kvinnojouren Norrköping