"Vill göra det enklare att resa kollektivt"

Region Östergötland vill få fler att åka kollektivt och inför nu ett nytt rabattsystem för Östgötatrafikens resenärer. "Vi vill göra det enklare för folk att resa kollektivt", säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Resenärer med Östgötatrafiken som åker tillsammans kommer från och med i höst att få 20 procents rabatt på biljettpriset.

Det fattade trafik- och samhällsplaneringsnämnden beslut om på torsdagen.

– Inom Region Östergötland finns en politisk ambition att det ska vara enkelt att resa hållbart. Då behöver vi öka tydligheten och enkelheten i kollektivtrafiken. När tillsammansbiljetten görs om till en tillsammansrabatt blir det enklare för, till exempel, en familj att resa med kollektivtrafiken men även för kompisgänget som åker tillsammans, säger Julie Tran (C).

 

Den nya så kallade tillsammansrabatten ersätter den tidigare tillsammansbiljetten där upp till fem personer kunde resa för priset av två.

Den nya rabatten gör att det blir billigare för två personer att resa tillsammans, däremot blir det dyrare än tidigare om ett större sällskap på till exempel fyra eller fem personer reser ihop.

– Man har sett att det var väldigt få som använde tillsammansbiljetten. I det nya biljettsystemet kommer rabatten registreras automatiskt och den slår in redan när en andra person åker med. Vi hoppas att det här ska göra det enklare att förstå vårt biljettsortiment, säger Julie.

En fördel med den nya rabatten är att den gäller tillsammans med andra rabatter. Till exempel kommer ungdomar och seniorer som redan reser till ett reducerat pris nu kunna resa ännu billigare när de åker tillsammans.

Det finns heller ingen övre gräns för hur många som kan resa tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa