Han är ny L-sekreterare

Liberalerna i Norrköping presenterar nu sin nya politiska sekreterare Ola J Hedin som tillträdde den 1 augusti. Hans stora profilfrågor är samhällsbyggnad och miljö.

Från och med den 1 augusti har Liberalerna i Norrköpings nye politiske sekreterare varit i tjänst. Det handlar om Ola J Hedin som tidigare haft politiska uppdrag i både Lidingö och Stockholm. Ola J Hedin flyttade till Norrköpings kommun 2015 och sedan 2016 har han också varit förtroendevald här. Men nu är det alltså ett nytt uppdrag som gäller sedan förra veckan.

Så vilka frågor brinner du för?

– Jag har ju min bakgrund inom stadsbyggnad och samhällsplanering, det var där jag började i Lidingö; Lidingö är lite speciellt eftersom det finns ett helt parti som driver sådana frågor så det var ett stort förtroende att komma in som ny där och få jobba med dom frågorna, berättar Ola J Hedin för Folkbladet.

– Sedan har det blivit mer miljö. Här i Norrköping har jag först suttit i byggnads- och miljöskyddsnämnden tillsammans med Reidar Svedahl men under den nya mandatperioden bytte han nämnd och lyfte med mig till samhällsbyggnad igen. De här områdena har varit mina ledord och att kunna koppla ihop dom, att kunna bygga hållbart är ju spännande.

Flera stora samhällsbyggnadsprojekt kommer att dras igång runt och i Norrköping men det har också byggts en hel del de senaste åren. Vilka utmaningar har ni under kommande år?

– Det behövs mer och det är viktigt att vi hittar olika typer av lösningar. Men det gäller att inte bara titta på att bygga själv utan hitta fler som är involverade – det är spännande att det finns så många företag och personer som är engagerde och kommer med förslag, säger Ola J Hedin.

– Sedan har vi sagt att vi behöver snabba på planprocessen, det är där politiken kan bidra. Vi siktar på att hitta förenklingar, det finns till exempel något som heter "byggherredriven planprocess" och det går ut på att den som är byggare och äger området tar ett större ansvar för planprocessen. Det sparar också tid åt personalen på samhällsbyggnadskontoret.

Ola J hedin framhåller också att Norrköpings kommun inte bara handlar om staden.

– Det händer ju grejor i exempelvis Kimstad och från Liberalernas sida skulle vi gärna se en utveckling i Krokek också, påpekar Ola J Hedin.

– Sedan bor jag så att jag åker förbi Svärtinge och det är jättespännande att se skolan som växer fram men där kommer det att krävas mer också för att få en hel samhällsstruktur.

Sommarledigheten inom politiken börjar gå mot sitt slut och för Liberalerna väntar en spännande höst efter vårens dåliga opinionssiffror och dessutom ett partiledarbyte (till Nyamko Sabuni) efter en ganska så livlig partiledarstrid. Men det dröjer en stund till innan vi ser vilka vägval som kommer att tas inom partiet enligt Ola J Hedin:

– Det kommer att dröja till landsmötet i november då Nyamko Sabuni har möjlighet att forma sitt lag. Men är det någon som ska kunna lyfta det här så är det Nyamko, hon har ett fantastiskt driv och entusiasmerar folk, säger Ola J Hedin som vill tona ner skillnaderna mellan de tre kandidaterna.

– Kamp, javisst, det finns nyanser mellan de tre men samtliga satt ju samtidigt som minister, partisekreterare och gruppledare i riksdagen så det finns ingen enorm splittring och jag själv som stod i team Ullenhag tror att det här kan bli ett lyft. Sedan är vi i Norrköping otroligt stolta över att Juno Blom fick det stora förtroendet att bli partisekreterare.

Ola J Hedin efterträder på posten som politisk sekreterare Mats Pettersson (L) som sagt upp sig för att satsa på sitt familjeföretag. Mats Pettersson kommer dock att fortsätta uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige.

– Ett stort tack till Mats för fem år där vi satt ett liberalt märke på Norrköping. Vi har infört företagsvänliga taxor för bygglov och livsmedelskontroll, valfrihet i hemtjänsten och ett kontaktcenter som ger bättre service till norrköpingsborna, kommenterar Reidar Svedahl i ett pressmeddelande.

– Nu önskar vi lycka till med utvecklingen av familjen Petterssons framgångsrika företag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa