Misstänkta biltjuvar greps i Lindö

Tre personer greps misstänkta för försök till stöld i Lindö natten till måndagen. På måndagsförmiddagen anhölls de.

25 mars 2019 10:05

Klockan var strax efter halv två när det plingade till i mobiltelefonen hos en boende i Lindö. När hon öppnade appen såg hon en maskerad man stående på uppfarten med en scanningplatta i handen.

– Det var helt surrealistiskt. Jag låg och sov fyra meter därifrån. Man får panik, berättar hon.

Appen i telefonen är kopplad till ringklockan, en speciell sådan som filmar det som sker på uppfarten. Vid rörelser skickas en notis till telefonen.

– Vi köpte faktiskt den här ringklockan efter att några kompisar, som hade en sådan, råkat ut för samma sak, säger hon.

Nere vid bilen stod en annan man, förmodligen med en mottagare som används vid sådana här typer av stölder som kallas "reläattacker" – där tjuvar fånga upp signalen från bilnyckeln inne i huset och skickar till mottagaren som står vid bilen.

Så fort kvinnan i huset såg vad som var på gång, larmade hon polisen.

– De var här jättefort, men då hade männen redan sprungit iväg. Jag vet inte om de märkte att vi upptäckt dem?

Innan de sprang iväg hade de dock lyckats ta sig in i bilen – men inte tagit något.

– Jag vet inte vad de gjort i bilen? Vi får lämna in den, säger kvinnan som bor i huset.

Det är inte första gången som misstänkta biltjuvar som scannar koder med en platta härjar i Lindö. Under en period i höstas var det så många som drabbades att polisen satte upp extra kontroller på morgnarna, samt bevakade området oftare, såväl synligt som civilt. En lindöbo såg till att ett vaktbolag åkte runt i området under en tid. Men även om personer fångats på bild, har polisen inte kunnat gripa någon.

Natten till måndagen var det alltså dags igen. Den här gången var polisen snabbt på plats, spärrade av Lindövägen och kunde snart gripa tre personer. "Flera polispatruller begav sig till området och en stund senare stannade man en bil för kontroll. I bilen satt tre personer som samtliga greps, misstänkta för försök till stöld. De är samtliga män i åldrarna 20-30 år. Bilen som de färdades i togs i beslag", skriver polisen på sin hemsida. På måndagsförmiddagen anhölls de tre av åklagare. De är samtliga skäligen misstänkta för försök till stöld, vilken är den lägre misstankegraden.

Under natten och på måndagsförmiddagen var polisen på plats med hundar för att samla teknisk bevisning. Förhoppningsvis håller det man hittar till en fällande dom.

– Det var väldigt bra av polisen att de kunde ta dem. Jag vet inte om det vi har film räcker som teknisk bevisning, men det hjälpte i alla fall polisen att kunna identifiera skor och så på de som de grep, säger kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson