Lurades av säljaren

De trodde att de köpt valpar av den populära korsningen cockerpoo, men nu har fyra personer anmält säljaren sedan de upptäckt att de fått en helt annan korsning.

13 mars 2019 16:05

– Jag vill ha pengar tillbaka och valpen måste jag sälja för min pappa är jätteallergisk, säger Olivia som köpt en valp som visade sig vara en korsning mellan japansk spets och cockerspaniel.

Uppfödaren verkade till en början seriös, hon skapade en facebookgrupp för alla som hade tingat en valp och hon la upp bilder på valparnas påstådda mamma och pappa. Olivia var på besök två gånger och andra gången lade hon märke till att tre hundar var större och fluffigare, medan hennes valp var mindre och hade rakt hår.

– Jag frågade om våra valpar kommer bli lockiga och säljaren sa att javisst, men det kan dröja ett tag. Min mamma som var med ville se valparnas mamma och efter lite krångel så kom säljaren ut med henne, säger Olivia.

Hon säger att de gjorde allt de kunde för att försäkra sig om att det var en cockerpoo-valp de köpte. På köpavtalet står det att mamman är cockerspaniel och pappan pudel, men det stämmer inte med den dna-analys som Olivia låtit göra.

– Den säger att min valp är hälften cockerspaniel och hälften japansk spets.

Hon har anmält säljaren till ARN och till polisen, men polisen har redan lagt ner ärendet.

– Vi pratade med polisen i tisdags som sa att det är köparens skyldighet att ta reda på vad det är för ras innan köpet, men vi har ju gjort allt vi kan, säger Olivia.

Hon fick inte den cockerpoo-valp hon tänkt sig men för varje dag som går blir valpen en större del av familjen, trots att hon måste lämna ifrån sig den.

– Den har ju blivit som min lilla bebis, men min pappa är jätteallergisk så vi kan omöjligt behålla valpen, säger Olivia.

På Svenska Kennelklubben svarar Åsa Blomqvist, som är sekreterare i uppfödar- och kennelkonsulentkommitté att de inte kan göra så mycket för köparens räkning.

– Eftersom det handlar om en korsning och vi bara har renrasiga hundar, men när det gäller säljaren och om de här uppgifterna som jag nu fått till mig stämmer, så kommer hon inte längre att få vara medlem hos oss eller fortsätta ställa ut hundar som hon gjort. För att få göra det är det enligt våra regler förbjudet att avla och sälja blandraser.

Ytterligare tre köpare har anmält hunduppfödaren till polisen och ARN, men ett beslut kan dröja.

– De sa att det kan ta sex månader och det är ju bara en rekommendation som jag knappast tror att säljaren kommer att följa, säger Olivia.

Både köparna och Folkbladet har utan framgång sökt hunduppfödaren som sålde valparna.

I kommande artikel berättar polisen varför de lade ner utredningen.

Dolda och synliga fel Reklamation

Säljaren ansvarar för fel som fanns vid leverans men som visar sig först senare, så kallat dolt fel. Enligt konsumentköplagen är fel som uppträder inom sex månader efter leverans att betrakta som dolda fel, det vill säga de är ett säljaransvar, såvida inte säljaren kan bevisa annat. (Det är säljaren som ska bevisa att felet inte förelåg vid leveransen.) Efter sex månader är det köparens sak att bevisa att felet förelåg vid leveransen.

En köpare som vill ha rätt till kompensation för ett fel, är skyldig att reklamera felet till uppfödaren. Detta ska göras inom två månader från det att felet upptäckts. Ett fel som upptäcks senare än tre år från det att hunden levererades kan inte reklameras. Säljarens ansvar begränsas således till de tre första åren efter leverans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -