Här är Thordarsons roll i IFK

Stefan Thordarson, 43, är tillbaka i IFK Norrköping. "Otroligt vilka förutsättningar spelarna har", säger han om ledaruppdraget.

Stefan Thordarson gick inte direkt omärkt förbi under sina två sejourer i IFK Norrköping, 2005-2007 och 2009.

Andra gången för att hjälpa kvar klubben i superettan.

2011 skickade den hårdföre islänningen upp skorna på hyllan och satte sig i lastbilen parallellt med att han hade ett styrelseuppdrag i IA Akranes som IFK Norrköping har ett mycket framgångsrikt samarbete med.

När sonen, Oliver Stefánsson, och Isak Bergmann Jóhannesson skrev på för IFK i vintras flyttade Stefan Thordarson och familjen med till Norrköping.

LÄS MER: "Ikonen blir Norrköpingsbo igen"

– Han är så ung och jag vill göra det så rätt som möjligt. Jag vet hur tufft det kan vara. Jag har varit där själv. Det är inte lätt för en 16-åring att komma hem själv till en tom lägenhet efter en dålig träning eller match. Det kan vara tufft, sa "Thordar" till Sporten i december.

Nu har familjen varit på plats i Norrköping ett tag och Stefan som sökte sysselsättning har hittat något att göra.

Föga överraskande i IFK Norrköping.

– Jag hjälper till på ungdomssidan och stöttar på träningar och ser matcher, berättar 43-åringen (44 i mars).

De ansvariga ungdomstränarna Mathias Florén, Vedran Vucicevic och Anes Mravac får backing av Thordarson som älskar att följa IFK-talangerna.

– Otroligt vilka förutsättningar spelarna har. De byter om och kliver ut och tränar på matcharenan varje dag. I den åldern är man som en svamp – man suger åt sig allt. De kan själva avgöra hur bra de vill bli.

Vad kan du bidra med?

– Jag har ju spelat själv. Jag vet hur det här och vad som krävs. Mest jobbar jag med forwards. "Florre", Vedran och Anes är otroligt ambitiösa. Det är en perfekt miljö att vara i, säger Stefan Thordarson.

Hur har Oliver kommit in i det?

– Han åkte på en skada i ljumsken och sen en hjärnskakning på träning men är snart tillbaka.

Akademichefen Tony Martinsson om att ha Thordarson i verksamheten:

– Han är anställd av IFK. Det är klart att vi ska uynyttja honom. Han kommer mer och mer att arbeta med anfallarna i 16, 17 - och 19-årslagen. De får lära sig att vässsa armbågarna, säger "Tonna" och skrattar.

– Stefan är en bra extraresurs för oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa