Tunga hot mot Sverige

8 december 2018 06:15

Klas Friberg är chef på Säkerhetspolisen. På DN Debatt (6/12) konstaterade Friberg att "hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år. Det handlar om både hotet från främmande makt och hotet från terrorismen, som har antagit nya former."

I artikeln gav Klas Friberg ett antal exempel på "verkliga underrättelser och tips" som Säkerhetspolisen hanterar: 1. Säkerhetspolisen får information om att en känd IS-ansluten person som ligger bakom flera attentat gömmer sig någonstans i Sverige. 2. En person med okänd identitet sägs vilja använda handgranater mot vissa namngivna personer. 3. Säkerhetspolisen får tips om att en person håller på att tillverka en bomb och detonera den mot ett mål i Sverige. 4. En utpekad person misstänks spionera på uppdrag av ett annat land. Det är inte känt vem eller vilka som personen har kontakt med.

Klas Fribergs mycket oroande budskap är att Säkerhetspolisens möjligheter att hålla koll på eventuella terrorister och massmördare har försämrats kraftigt. Enligt Säpochefen är behovet av nya lagregleringar "akut."

Friberg nämner Säpos behov av att använda signalspaning i förundersökningar och att straffansvar införs för deltagande i terroristorganisationer. Han pekar också på problemen med datalagring hos teleoperatörerna och på polisens behov av att använda "hemlig dataavläsning."

Chefen för Säkerhetspolisen sammanfattar det allvarliga läget: "I dag kan vi aldrig vara säkra på vilka uppgifter vi kan få tillgång till, om ens några alls. Och de få uppgifter som vi får är både mindre strukturerade och av sämre kvalitet än de var tidigare."

Nästan än mer oroande än Klas Fribergs rop på politisk hjälp är att hans artikel inte orsakat mer rabalder. Här säger chefen för Säkerhetspolisen i det närmaste rakt ut att terrorister kan gömma sig i Sverige och att människor med "okänd identitet" kan planera handgranatsattacker utan att Säpo har rimliga möjligheter att ingripa/avstyra/ mot dessa farliga hot mot samhälle och säkerhet. Och politiken säger typ jaså jaha.

Gud give att Klas Fribergs verklighetsbilder ändå tar sig in i regeringsförhandlarnas bubbla. Det vore förskräckligt med en låtsasregering utan förmåga att ta sig an Sveriges tunga säkerhetspolitiska problem.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!