Konstverk vandaliserat

Ett av konstverken på Norrköping Light Festival har förstörts under natten mot torsdagen. Datorer har stulits och skärmar har sparkats sönder och kastats i Motala ström.

Det var den 30 november som Norrköping Light Festival invigdes men redan innan detta evenemang hade det gjorts åverkan på ett av konstverken: "Enthalpy", som varit placerat i Strömparken – detta i samband med att det satts på plats. Det handlar om ett interaktivt konstverk som består av fyra separata skärmar kopplade till värmekameror, dessa läser av kroppsvärmen på besökarna som sedan visas på skärmarna som en värmebild.

Natten mot torsdagen (6 december) var det dags igen: datorer har stulits och skärmarna sparkats sönder och kastats i Motala ström.

– Sedan monteringen är det här andra gången som just detta konstverk saboteras. Efter första gången reparerades konstverket akut och var åter på plats under fredagens invigning, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping och projektledare för Norrköping Light Festival i ett pressmeddelande.

Nu tas konstverket bort permanent under resten av Norrköping Light Festival, en polisanmälan om skadegörelse är upprättad.

– Enthalpy är unikt i årets Norrköping Light Festival eftersom det är ett interaktivt konstverk som uppmanar till engagemang. Det är verkligen ledsamt att vi nu på grund av skadegörelse tvingas ta bort konstverket ur utställningen, kommenterar Christina Leinonen, platschef och turist- och marknadsansvarig på Upplev Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa