SD ställer inga stora krav

9 november 2018 06:15

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger (8 november) till Dagens Nyheter att "den regering" som vill få Sverigedemokraternas stöd vid en budgetomröstning måste kunna visa på åtgärder för att minska antalet asyl- och anhöriginvandrare.

”Det är ett ultimativt krav från vår sida som inte är förhandlingsbart eller utbytbart", säger Mattias Karlsson.

Personligen har jag mycket svårt att tänka mig att något av de regeringsalternativ som i vart fall är någorlunda rimliga skulle kunna lägga fram en budget som inte lever upp till Mattias Karlssons krav. Minskad invandring må vara sverigedemokraternas paradfråga på ungefär samma sätt som minskade utsläpp av klimatfarliga gaser är miljöpartiets paradfråga. Vare sig SD eller MP har dock monopol på sina respektive älsklingsfrågor. Tvärtom så har alla partier mer eller mindre omfattande klimatpolitiska förslag likaväl som i stort sett alla partier har en politik där minskad invandring inte är en otänkbar parameter.

Ett rimligt seriöst regeringsalternativ skulle således inte ha några stora besvär med att ta hänsyn till SD: s önskningar i detta fall. SD: s önskningar sammanfaller med flera andra partiers önskningar och liknar dessutom önskningarna inom stora och breda medborgargrupper.

Det skulle inte ens krävas några förhandlingar med SD för att kunna bocka av SD från en möjlig blivande regeringsbildares akuta problemlistor. Så hänger det ihop och så ser det ut.

Nå. Som alla vet så handlar ju inte regeringsbildningsbesvären om sakpolitik. Utan om politik. Utöver klassiska och traditionella politiska konflikter om statsministerposten mellan Socialdemokraterna som alltid vill regera och de borgerliga som helst eller delvis ibland vill regera så finns numera ytterligare en politisk dimension med i leken. Statsministerposten kan - enligt ett flertal partier - enbart gå till den som lovar att aldrig ge något som helst politiskt inflytande över politiken till SD.

Att politiker bråkar om politik ska de väl inte anklagas för. Och till skillnad från oss andra dödliga så dras politikerna obevekligt mot voteringsknapparnas klarhet. Efter voteringen om Ulf Kristersson i riksdagen på onsdag så har vi ett nytt ingångsvärde. Jag är optimist på lite sikt. Steg för steg närmar vi oss sakpolitiken.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!