Nu förvandlas torget igen

Cirkustorget har både lovordats och kritiserats. Nu är det klart att det blir en fortsättning, om än i ny tappning – Vintertorget.

8 november 2018 16:30

I somras stängdes busstorget samt Bergslagsvägen förbi Joans av för att ge plats åt det man döpte till Cirkustorget. Redan då hade man planer på att torget skulle ändras efter säsongerna och nu har kommunstyrelsen alltså tagit det officiella beslutet.

– Vi testade det här under sommaren eftersom vi vill ha ett levande centrum och vad är inte mer levande än människor – och då framförallt barn? Vi har fått väldigt positiv respons på Cirkustorget och därför tänker vi fortsätta, säger Herman Vinterhjärta (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

I sociala medier har initiativet både risats och rosats. Kommunstyrelsen säger att de såklart lyssnar på det kritiska, men menar att man aldrig kan få med sig alla.

– Många har klagat på att vi investerat så mycket pengar och när de själva kör förbi i bilen så ser de inget på torget. Men parkera då bilen och gå ut? Vi skapar möjligheter, men man får ta tillvara på dem själv, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Till första advent ska Vintertorget stå klart. Det kommer att vara liknande Cirkustorget i utformning, men aktiviteter och detaljer kommer att bytas ut.

– Vi kommer att lägga en syntetisk is, som fungerar oavsett vilken temperatur det är, över det som nu är manegen. Vi tar bara bort det som sticker upp och så ligger manegen kvar där under till nästa sommar, säger Herman Vinterhjärta.

Det kommer även att finnas möjlighet att låna skridskor för dem som inte har egna.

– Vi vet inte exakt hur det kommer att vara utformat, men det hör också ihop med ett annat projekt som vi hoppas är igång till vintern, en fritidsbank där vem som helst får låna utrustning gratis, säger Ulrika Jeansson.

På torget kommer det även att dekoreras med granris och det kommer att komma upp mer belysning i träden runt om torget. Det finns även en tanke om ett skidspår nere i parken. Kostnaden för Vintertorget kommer att bli 550 000 kronor och den syntetiska isen står då för en stor del av kostnaden.

– De har en livslängd på 15–20 år så det är en investering för kommande vintrar, säger Herman Vinterhjärta.

Snutten av Bergslagsvägen utanför Joans som har varit avstängd kommer således att fortsätta vara det.

– Vi har ingen prioritering att man bara ska kunna åka rakt fram i centrum, det bidrar inte till ett mer levande centrum. Man vet aldrig vad som händer men just nu kan man se avstängningen som permanent, säger Herman Vinterhjärta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa