Jätteras för S i Söderköping

Socialdemokraterna i Söderköping minskade med 13 procentenheter i valet. Anders Bevemyr (S) ser en tillbakagång till mer "normala" nivåer för S i en Söderköpingskontext.

Socialdemokraterna i Söderköping backade i årets val från rekordsiffran 33,7 procent 2014 till 20,7 i årets val: ett tapp på minus 13 procentenheter. Det innebär att det är osannolikt att S fortsätter i någon form av majoritetsstyre under kommande mandatperiod. Socialdemokraterna har när Folkbladet når kommunalrådet Anders Bevemyr (S) inte hunnit göra någon analys av siffrorna ännu.

– En förklaring är väl att vi 2014 gjorde ett exceptionellt bra val, nu är vi tillbaks på de gamla siffrorna och så ytterligare lite sämre, säger Anders Bevemyr.

– Sedan kostar det på att vara i majoritet. Vi har ju försökt att göra ett skifte från att vara en förvaltande kommun till att bli en utvecklande kommun men jag vet inte exakt just nu.

Han tror att det också kan ha spelat in att man suttit i en majoritet med M som på riksnivån är en ideologisk motståndare.

– Men det vi lovade 2014 har vi genomfört, sedan har det varit en del skriverier och det spelar väl också in. Vi kommer att behöva göra en analys av de här siffrorna framöver.

Hur kommer ni att gå vidare när det gäller kommunstyret?

– Vi vill ju föra samtal med de övriga partierna om det möjligen går att finna någon koalition så vi kan få igenom vår politik, det vill ju alla partier. Sedan är det ju rent matematiskt så att räknar man ihop alla fyra allianspartier så är de större, konstaterar Anders Bevemyr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa