Vill fortsätta påverka i samförstånd

Centerpartiet trivs bra i opposition och kan ändå vara med och påverka en hel del, enligt partiets "etta" Hugo Andersson.

24 juli 2018 16:00

– Vi har inte så många frågor där vi är osams. Istället försöker vi lösa saker och ting för Finspångs bästa. När jag tog det här uppdraget för några år sedan sa jag direkt att jag inte vill ha en massa konfrontationer, utan istället försöka hitta sådant som förenar. Dessutom lever Alliansen i Finspång, vilket inte är fallet i alla kommuner, säger Hugo Andersson med ett leende.

I kommunvalet 2014 backade Centerpartiet från fyra till tre mandat i kommunfullmäktige.

– Jag är säker att vi gör ett bättre val den här gången, att vi minskade förra gången var mer ett olycksfall i arbetet. Annie Lööf gör ett riktigt bra jobb på riksnivå och det spiller över på oss. Minst fyra mandat är målsättningen, kanske kan det bli fem. Det borde vi klara, siar Andersson som är en rutinerad politiker.

Många år som kommunpolitiker har varvats med uppdrag som riksdagsledamot, sakkunnig på jordbruksdepartementet och ledamot i landstinget.

– Politik har alltid varit ett stort intresse. Men det behöver också stärkas underifrån. Nu har vi några som i alla fall är yngre än 50 år på vår lista. Det känns bra.

Hugo Andersson hyllar beslutet om att arbeta mot att nå 30 000 invånare till år 2035 i Finspångs kommun.

– Ett helt riktigt beslut, där Centerpartiet varit högst delaktigt, och ett dokument som jag är säker på är viktigare än vad många tänker på. Kommunen har inte haft något sådant mål förut, vilket gör att man famlat i blindo. Finns det ett tydligt mål är sannolikheten att vi når dit mycket större, poängterar han.

Går det att öka befolkningen med en skola som får allt annat än höga betyg i olika undersökningar?

– Nu har vi en operativ ledning som tar sig an problemen på rätt sätt. Jag tror de kommer att lyckas, även om det tar tid att nå önskad effekt. Det handlar inte om några besparingskrav som en del vill få det till, det är ett missförstånd. Den budget som finns ska räcka för det antal elever som finns. Det har vi kollat med andra jämförbara kommuner. Lösningen är inte att skicka in mer pengar, utan använda de pengar som finns på ett bättre och smartare sätt. Skolan måste fungera bättre och också få ett uttalat bra rykte om vi ska lyckas med vår målsättning.

Fler äldreboenden är något som kommer att behövas de närmaste åren.

– Där måste vi titta på om vi kan ordna äldreboenden där folk har bott kanske i hela sitt liv. Det gäller hela vår kommun, även på landsbygden som i till exempel Ljusfallshammar och Regna. Det är där folk vill bo när de inte orkar med sina hus längre, säger Hugo Andersson.

Fakta

Namn: Hugo Andersson

Ålder: 67 år.

Parti: Centerpartiet.

Yrke: Företagare.

Bor: Gård i Skäftesfall utanför Finspång.

Familj: Särbon Åsa Thorstensson och katten Jansson.

Intressen: Politik, jordbruk och fiske.

Antal år i kommunpolitiken: 26.

Aktuell: Förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige.

Tre frågor

Vad är du mest nöjd med under mandatperioden som gått?

– En klar styrka är att vi varit i princip helt eniga över partigränserna om att ta beslut om målsättningen 30 000 invånare år 2035. Det är ett oerhört viktigt dokument, som finns med i allt kommunen företar sig.

Vad är du minst nöjd med under mandatperioden som gått?

– Att majoriteten plockade bort Lov, är ett beslut som var tråkigt. Det var inte nödvändigt. Att skolan inte har gått bra är heller inte godkänt. Nu är jag optimist och tror att vi har en operativ ledning som kommer att få ordning på skolan. Ska vi få 30 000 invånare i framtiden så måste vi ha en bra skola som det pratas väl om.

Vad är viktigast att utveckla under kommande mandatperiod?

–Skolan och att jobba mot 30/35-målet. Vi måste också titta på äldreomsorgen och skaffa fler boenden. Mer fossilfritt och utnyttja solenergi ännu mer och kanske också ha vindkraft någonstans. Bygga ut fibern på landsbygden och genomfarten för riksväg 51 är två frågor som vi måste arbeta vidare med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa