Det var den 6 december som Folkbladet berättade att misstänkt duvpest brutit ut i Söderköping efter att ett antal döda duvor hittats i centrala Söderköping men också att vittnen sett duvor bete sig konstigt och vinglande vilket är ett kännetecken för denna virussjukdom. Efter att kommunens smittskyddsinspektörer samlat in ett antal döda duvor skickades dessa vidare till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys.
Eftersom duvpest (en virussjukdom som inte drabbar människor) kan orsaka den smittsamma sjukdomen Newcastlesjuka hos tamfåglar gick också rekommendationer ut om att undvika kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar och vara extra noga med hygienen – bler tamfåglar sjuka är det också viktigt att tillkalla veterinär.
– Hittar man döda fåglar rekommenderar vi att man gräver ner dessa eller lägger i brännbart, påpekade då miljöskyddsinspektör Tina Wolinder till Folkbladet.
Men kommunen har inte fått svar ännu från SVA, det beror helt enkelt på att det tar längre tid att ta virusprov för att fastställa smittan.
– Vi har fått in duvorna från Söderköping och också obducerat dessa men ännu inte kunnat säkerställa att det rör sig om duvpest. Då går vi vidare med en mikroskopisk undersökning – denna är inte klar ännu, berättar Cecilia Hultén, avdelningschef på SVA för Folkbladet.
– Men denna smitta är spridd från Mälardalen och söderut så vår övergripande rekommendation är att utgå från att det är duvpest och att fortsätta med de uttalade försiktighetsåtgärderna.