Det är inte första gången som miljonbygget överklagas. Berg- och dalbanan hade ett bygglov, men bygglovet överklagades och upphävdes av högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. Under överklagandeprocessen byggde Kolmårdens djurpark Wildfire på egen risk. Wildfire riskerade att rivas, då den ansågs ha en allt för betydande påverkan på djur och natur i närområdet.
En ny detaljplan togs fram och efter att Norrköpings Kommunfullmäktige antagit den nyframtagna detaljplanen, fick Wildfire åter tas i bruk. Men nu ser framtiden alltså återigen oviss ut för Kolmårdens berg- och dalbana. Naturskyddsföreningen i Norrköping har överklagat den nya detaljplanen till mark- och miljödomstolen.
– Vi har gått igenom detaljplanen noggrant och konstaterat att man dragit fel slutsatser för att man inte gjort undersökningar under rätt omständigheter, förklarar Stefan Arrelid som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrköping, och fortsätter.
– Man har haft för kort tid på sig och framfört delaktigheter.
Vilka punkter menar ni har förbisetts?
– Bullret från Wildfire strider mot riksintressen som friluftsliv. Det stör inte de som besöker djurparken, men det stör dem som vill komma ut och njuta i en Kolmårdsnatur - utan att störas av en nöjesattraktion.
Vidare anser Naturskyddsföreningen att Kolmården inte tagit konsekvenserna för vad mark- och miljödomstolen framförde när det gäller trafikfrågan. I och med Wildfires popularitet spås fler besökare vilja besöka djurparken och därmed belasta trafiken till parken.
– De anser att de kommer jobba med den framöver, men vi anser att det borde vara med i detaljplanen från början. Det handlar om säkerheten för de som vistas runt trafiken.
Vad tror ni om era chanser?
– Chansen är stor att man kommer reflektera över våra punkter. Vi framförde dem från första början och länsstyrelsen höll med oss redan då, men då saknade vi rätten att överklaga.
– De borde analysera noggrannare vad de här kan få för konsekvenser på natur- och djurliv samt trafik- och bullerstörningar. Vi har grund i våra påståenden.
Vad hoppas ni få ut av överklagan?
– I första hand vill vi förhindra att de här skadorna får ske och att de vidtar åtgärder för att minimera den risken. Man måste ha rätt underlag när man ska fatta sådana här kritiska beslut som man har gjort i fullmäktige.
– Skulle det visa sig att de strider mot andra bestämmelser så måste man riva anläggningen, säger Stefan Arrelid, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrköping