Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker som går i blöjor

Nästa gång du träffar en politiker; Fråga om hen tror på blöjsägnen; Svarar hen ja; rösta på någon annan.

Sega sägner. Råttkött i pizzan tror väl få på. Men sägnen om blöjvägning i välfärdsföretag är segare.

Sega sägner. Råttkött i pizzan tror väl få på. Men sägnen om blöjvägning i välfärdsföretag är segare.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Widars ledare2014-08-04 06:23

I Aftonbladet skriver Lena Mellin om "råttan och blöjan"; två sägner i svenskt samhällsliv. Sägnen om råttan härrör från 1970-talet. Dagens Nyheter slog larm om att ett parti råttfilé hittats på en pizzeria i Sverige. "Redan då var historien en sägen, troligen importerad från Storbritannien", skriver Lena Mellin. I Storbritannien har denna och liknande sägner om restauranger som ägs och drivs av utlänningar florerat sedan 1960-talet. Sannolikt fanns det en jordmån för sådana historier i svenskt 1970-tal. I dag är det nog däremot svårt att hitta någon som på allvar tror på sägnen om råttan i pizzan.

Sägnen om blöjan är av färskare datum. I oktober 2011 slog Dagens Nyheter larm om att " ”Kissblöjorna vägs - för att spara pengar”. Historien for med ilfart vidare i mediebruset. Vare sig stora privata eller public serviceredaktioner brydde sig om att kolla denna blivande sägen. Det passade liksom för bra för att kollas. Ett privat företag ägt av riskkapitalister som väger de gamlas blöjor för att sno åt sig vinstpengar; den storyn satt som ett smäck i vår tidsandas medievinkel. Ungefär på samma sätt som sägnen om råttkött i utländska restauranger antagligen var oemotståndlig i 1970-talets folkdjup och mediemiljö.

Att saken med vinstjagande blöjvägare var påhittad rakt igenom spelade ingen roll. Lena Mellin citerar från Socialstyrelsens riktlinjer för vård och omsorg av dementa: "Kateter, ett annat sätt att minska obehaget av att inte själv kunna styra kissandet, bör undvikas. I stället ska hälso- och sjukvårdens prio ett vara att ”tillhandahålla individuellt utprovade absorberande produkter”. Mellin konstaterar att "det betyder vägning. Det är så man tar reda på hur mycket vätska som ska sugas upp för just den här personen."

Sägnen om blöjvägningen är således just en sägen. Med andra ord är den osann, felaktig och lögnaktig. Vilket i och för sig inte spelar någon större roll för sägner som börjar sätta sig i folks medvetanden. Så var det med råttan. Så är det med blöjan. Skillnaden mellan de båda sägnerna är dock att en stor del av de politiska beslutsfattarna tror att blöjlögnen är sann. Enligt en enkät från Vårdföretagarna tror sju procent av allianspolitikerna och 49 procent av de rödgröna beslutsfattarna på sägner!

Nästa gång du träffar en politiker; Fråga om hen tror på blöjsägnen; Svarar hen ja; rösta på någon annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om