Rikssnittet för lärartäthet på svenska grundskolor är 12,1 lärare per 100 elever. Denna uppgift finns i Skolverkets databas Siris som vad jag förstår är den bästa tillgängliga källan för statistik av det här slaget. Enligt Siris har en majoritet av grundskolorna - lite drygt 2700 - en lärartäthet som ligger under rikssnittet. Ungefär 400 av dessa skolor är fristående. Resten är således kommunala.
Socialdemokraterna har nyligen lanserat ett "personalkostnadsmått". Fristående skolor som fortsatt vill ha tillstånd ska, om S får bestämma inte vara tillåtna att ha lärartäthet/lärarlönekostnader som understiger rikssnittet. Detta ska enligt S uppfattas som en åtgärd ägnad att förhindra att "vinstjakten" går ut över kvaliteten. Visst förstår jag hur det är tänkt. S pressas av vänsterns vildsinta vinstförbud. Stefan Löfven och hans partiledning försöker hålla frågan borta genom olika kvalitetskrav och uppförandekoder som ska spärra ut överdrivet vinstkåta utbildningsleverantörer. Kvalitetskrav är - det ska sägas - självklara delar av en vettig välfärdspolitik. Men som alla vet - och med "alla" menar jag verkligen alla även långt in i Jonas Sjöstedts stab - så är krav på en viss personalkostnad milt sagt en återvändsgränd. Det enda sunda ur ett kunskaps- och elevperspektiv är att ha kvalitetskrav som mäter skolornas kunskapsgivningsförmåga.
Vi ska inte vara naiva. Skolor som betydligt ligger under rikssnittet för lärarkostnader kan misstänkas vara ute efter att öka vinsten/minska förlusten på ett sådant sätt att kvaliteten blir lidande. Vilket i så fall bör avslöjas då Skolinspektionen mäter skolornas kunskapsresultat. I allt väsentligt speglar dock lärartätheten kommunala och privata skolägares rimliga bedömningar av vad som krävs för att klara uppgiften just på den skolan. Att tvinga skolor som gör ett fullgott arbete med till exempel 10,5 lärare/100 elever att anställa ett antal lärare till är faktiskt urbota dumt och synonymt med slöseri med skattemedel och med bristvaran utbildade och skickliga lärare. Dessa skattemedel och lärare skulle göra betydligt större nytta på skolor med de mest krävande uppgifterna. Vore jag skolminister skulle jag ta itu med vinstfrågan på ett mer rakt sätt: Sänk skolpengen med fem procent för fristående skolor. Stäng skolor med dålig kunskapsgivningsförmåga. Skippa alla särkrav utifrån driftsform.