Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spårvagnar på Gotland

När Spårvagnsstädernas förening höll möte i Almedalen så gick Karin Jonsson dit. Folkbladets Widar Andersson följde med.

Mitt i vimlet. Karin Jonsson trivs i Almedalen. Den här veckan handlar mycket om spårvagnar, digitala klyftor och frågor om kommunal mark.

Mitt i vimlet. Karin Jonsson trivs i Almedalen. Den här veckan handlar mycket om spårvagnar, digitala klyftor och frågor om kommunal mark.

Foto: Widar Andersson

Widarföljermed2016-07-07 09:15

Karin Jonsson är centerpartist och kommunalråd i Norrköping. Sedan valet 2014 ingår hon och hennes parti i en styrande kvartett som utöver Jonsson består av Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Lars Stjernkvist (S). Karin Jonsson tycks trivas väldigt bra i Kvartetten.

– Vi har ett bra och öppet samarbete och har lätt för att komma framåt i sakfrågorna. Norrköpings väl och ve står i förgrunden istället för att olika partiers bästa alltid ska lyftas fram, sa Karin Jonsson till mig när vi möttes bland prunkande rosenrabatter utanför salen där Spåvagnsstädernas förening arrangerade sitt seminarium.

Karin Jonsson är vice ordförande i föreningen som har tolv städer, flera andra myndigheter och ett trettiotal företag i sina medlemsrullor.

– Det finns ett växande intresse för spårvägstrafik. Nu kommer snart skaran av aktiva spårvagnsstäder att utvidgas med Lund som har tagit beslut om att inrätta spårvagnslinjer, berättar Karin Jonsson.

Spårvagnsstädernas seminarium inleddes av Milan Obradovic. Han är kommunalråd för Socialdemokraterna i Malmö. I Malmö finns för närvarande inga spårvagnar. Men Milan Obradovic tycks vara förvissad om att det inte ska dröja särskilt länge innan spårvagnar åter ska rulla på stadens gator.

– Fördelen med räls är att lagt spår gäller, säger Obradovic i sitt inledningsanförande inför det hundratal seminariedeltagare som slutit upp denna sena eftermiddag i juli.

Det där med "lagt spår gäller" betyder att innevånarna vet att trafiken kommer att gå precis där den går för långa tider framåt. Vilket stimulerar till investeringar i bostäder och kommersiella lokaler längs med spåren, förklarar det malmöitiska kommunalrådet.

Karin Jonsson ägnar sig inte bara åt spårvagnsfrågor här i Visby.

– Jag inriktar mig också på frågor om sådant som landsbygd och tillgång på mark. Markfrågorna är ju särskilt heta med tanke på att kommunerna kritiseras för att inte släppa till byggbar mark på ett effektivt sätt, säger Karin Jonsson. Han avslöjar att Kvartetten snart kommer att presentera nyheter om markpolitiken i Norrköping. Mer vill hon inte säga om det nu.

– Ett annat viktigt område är hur vi ska säkra den digitala tillgängligheten för alla medborgare, säger Karin Jonsson och hastar iväg till ett seminarium som handlar om att en (1) miljon svenskar inte ens äger en dator av något slag.

Spårvägar

Spårvagnens höjdpunkt hittills uppnåddes under 1920-talet med över 3 000 system i Europa, Amerika och Australien. Sedan kom svår konkurrens från bilismen. Antalet spårvägar i världen har nu stigit till cirka 350 och ett hundratal ytterligare är just nu under byggnad eller planeras. I Sverige har Göteborg, Norrköping och Stockholm spårvagnstrafik. Karin Jonsson erkänner en "lätt skadeglädje" över att Miljöpartiet nu får känna på regerandets vedermödor efter att i "trettio år ha kastat skit på oss i Centerpartiet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om