Det finns många nätverk och sammanslutningar av olika slag som håller seminarier under Almedalsveckan i Visby. Ett av de mer betydelsefulla och samtidigt ganska osynliga nätverken är "Sveriges industrikommuner" där Finspångs kommun är medlemmar tillsammans med orter som Kiruna, Borlänge, Sandviken, Oxelösund, Perstorp och Mjölby.
Det som förenar kommunerna i nätverket är dels att de är relativt små och belägna utanför storstadsregionerna. Dels och framförallt liknar de varandra eftersom "tillverknings- och råvarubaserad spetsindustri" dominerar de lokala arbetsmarknaderna. En tredje sak som kittar ihop Finspång och de andra cirka tjugo kommunerna i nätverket är ambitionen att stöta på staten för att få större uppmärksamhet för de små industrikommunernas problem och behov.
Ett hundratal personer hade tagit plats på seminariet som hölls på M/S Sigrid; ett fartyg som annars används för att transportera kärnraftsavfall för SKB: s räkning.
Anders Härnbro var en av de inledande talarna på sammankomsten. Härnbro tryckte på behovet av nya samarbeten för att utveckla och förbättra kompetensförsörjningen på de mindre industriorterna.
– Finspång domineras av teknik- och ingenjörsdrivna företag som i de allra flesta fall - likt Siemens med sina 3000 anställda - har globala ägare. Vi på kommunal nivå har att göra vad vi kan för att matcha de här företagens behov på bästa sätt, sa Anders Härnbro.
Ett exempel är Curt Nicolin gymnasiet (CNG) i Finspång. Skolan ägs - med var sin hälft - av kommunen och det lokala näringslivet. Utbildningarna på skolan har sin spets inriktad mot den lokala arbetsmarknaden.
– CNG: s utbildningar är mycket framgångsrika och fullbelagda och skolan har en viktig roll för industrins försörjning av kvalificerade medarbetare, sa Anders Härnbro.
Han slog också ett slag för samarbetet i "Energiriket" där behoven hos lokala företag i energisektorn står i centrum.
– Vi i kommunerna behöver dock mer hjälp från andra samhällsnivåer. En idé jag har är att staten via bland annat universiteten skulle kunna bistå med utvecklingen av lokala och regionala "personalkluster", sa Anders Härnbro.
Staten i form av energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan var på plats i seminarielokalen. Han gav väl inga direkta svar på Härnbros frågor och förslag.
– Så mycket kan jag i vart fall säga att en bärande del av regeringens arbete är just behovet av industriell förnyelse som ert nätverk ju handlar om. Så låt oss fortsätta att prata med varandra, sa Ibrahim Baylan.