Rysk aggression påverkar Sverige

I Simferopol på Krimhalvön demonstrerar folkmassorna och skanderar "Ryssland, Ryssland". De ryska soldaterna kramas om och hälsas som befriare. I Kiev i Ukraina demonstrerar folkmassor för ett enat Ukraina och mot Ryssland. – Läget är utomordentligt allvarligt, säger utrikesminister Carl Bildt.

Demonstranter i ukrainska Simferopol hyllade Ryssland vid en aktion i dag.

Demonstranter i ukrainska Simferopol hyllade Ryssland vid en aktion i dag.

Foto: Darko Vojinovic

WIDARDIREKT2014-03-01 14:51

Det psykologiska och politiska kriget på Krimhalvön trappas upp timme för timme. Området tillhör Ukraina men huvuddelen av de knappt 350 000 innevånarna är ryssar. Ett flertal svenska och utländska nyhetsbyråer rapporterar direkt från såväl Ukrainas huvudstad Kiev som från regionhuvudstaden Simferopol på Krimhalvön.

Som vanligt i sådana här spända lägen är en mängd planterade och obekräftade rykten och påståenden i omlopp. Erfarna experter och utrikeskorrespondenter manar att ta många av uppgifterna som florerar med en stor nypa salt.

Klart är dock att ryska trupper är på plats inne på ukrainskt territorium. Enligt Carl Bildt är "det ingen tvekan" om att det som pågår på Krim är ett ryskt maktövertagande.

– Ryska militära styrkor är involverade och det har ju skett ett lokalt maktövertagande också, de senaste dagarna. Man vägrar dialog med den nya regeringen i Kiev. Den har sökt kontakt med Ryssland sedan flera dagar tillbaka, och man vägrar tala med dem, säger Bildt till Ekot.

Världen i övrigt intar en avvaktande hållning. USA:s president och Tysklands förbundskansler har talat med Rysslands president Vladimir Putin. Många andra premiär- och utrikesministrar söker kontakt med ryska och ukrainska politiker för att vädja om ugn och sans.

Säkerhetsrådet i FN sammanträdde i går kväll. Det mötet var dock "i det närmaste fruktlöst", säger Carl Bildt.

– Jag tror cyniskt så att Ryssland nu, genom sina aktioner etablerar nya fakta på marken och sedan kommer de att agera utifrån det, säger Bildt till Ekot.

Han konstaterar också att "Det är klart att detta på ett eller annat sätt påverkar relationerna med Ryssland. Det är ofrånkomligt."

Det finns påtagliga risker att den spända situationen eskalerar och övergår i militära krigshandlingar. Inte på så sätt att USA skulle sända militära trupper mot Ryssland. EU är ingen vapenmakt och agerar i huvudsak diplomatiskt för att stödja Ukrainas nya och bräckliga regering. Däremot är det inte otroligt att väpnade trupper från Ryssland och Ukraina drabbar samman.

Ekots utsända reporter Sten Sjöström bedömde i dag att risken för ett "litet krig" på Krimhalvön är påtagligt stor.

Folkbladets chefredaktör Widar Andersson säger i en kommentar att Rysslands aggressioner på Krimhalvön och de tidigare våldsutbrotten i Ukraina återigen visar att hel- och halvtotalitära stater alltid utgör hot mot människors fred och frihet.

– Ukraina och Ryssland ligger nära Sverige. Det är ofrånkomligt att vår egen försvars- och säkerhetspolitik påverkas av det som nu händer, säger Widar Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om