Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen ger bakläxa

Restaurangerna började iordningsställas innan bygglovet var helt klart. En av dem öppnade även upp under tiden. Nu får Magnentus böta 150 000 kronor.

Magnus Malm. Vd Magnentus, till vänster.

Magnus Malm. Vd Magnentus, till vänster.

Foto: Fredrik Jonson

VITE2017-03-13 15:00

Det handlar om Östgöta Köks två restauranger på Hospitalsgatan, Gin och Pig'n'Hen, som blivit föremål för kommunens granskning. Trots att inte bygglovet för de två restaurangerna var helt på plats, påbörjade fastighetsbolaget Magnentus AB ombyggnationen av butikerna, som skulle bli till de två restaurangerna. Den förstnämnda öppnades även upp innan bygglovet var klart. Kommunens svar: en byggsanktionsavgift på 134 400 kronor för att Magnentus börjat bygga för tidigt och 10 080 kronor i byggsanktionsavgift för att den ena restaurangen öppnades innan bygglovet var på plats.

I helgen kommenterade Magnentus vd Magnus Malm situationen på facebook.

"Vi har sökt bygglov många gånger förut, från små till stora förändringar, och förstår att vi begick ett formellt fel när vi startade utan detta bygglov. Det var klantigt av oss. Jag brukar sällan uttala mig officiellt med vad jag tycker och tänker. Jag gillar att arbeta och skapa i det tysta, men denna gång känner jag mig ledsen, besviken och att skaparglädjen får sig en rejäl törn", skriver han bland annat.

Beslutet har han överklagat, men kommunen står fast vid det totala beloppet, som är maxbeloppet som döms ut. "Orimligt" menar Magnus Malm, som menar att man inte gjort något annat fel än just det han kallar "misstaget" med bygglovet. Många har kommenterat och delat inlägget och majoriteten tycker att kommunen handlat fel.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, som fattat beslutet. Han beskriver hur ledamöterna i nämnden kan välja att "sätta ned" beloppet med 50 eller 25 procent. Han var själv för att göra det, tillsammans med C och KD. M, S och V ska enligt honom dock ha velat stå fast vid maxbeloppet, vilket sedan blev det eniga beslutet i nämnden.

– Vi hade långa diskussioner om vi skulle sätta ned det eller inte. Till sist fanns en majoritet som inte tyckte att vi skulle det, så det blev nej. Men jag har full förståelse för de som tyckte att vi skulle sätta ned beloppet. Det har vi gjort ett par gånger, både för privatpersoner och företag, säger han.

Magnus Malm ifrågasätter kommunens vilja att rankas högre i exempelvis näringslivsrankningar; "då bör man ändra attityd på ett djupare plan och inte bara hos ett fåtal politiker", som han skriver.

– Norrköping måste vara en företagsvänlig kommun. Och det lyckas vi med 19 av 20 gånger. Men bygg- och miljöskyddsnämnden är en myndighet som bedriver myndighetsutövning och där är alla lika inför lagen, oavsett om du heter Magnus Malm eller Fredrik Lundberg eller Kolmårdens djurpark. Vi kan inte se mellan fingrarna bara för att man gjort något bra för Norrköping, då skulle stan bli ett virrvarr av grejer.

– Det är olagligt att bygga utan bygglov; de glömde bort det. Ren otur, men det är ingen ursäkt enligt svensk lag. Då måste vi hantera Magnus Malm, även om han har gjort stan vacker, lika som alla andra, säger Reidar Svedahl.

Han beskriver även hur nämnden för ungefär ett år sedan gick emot stadsarkitekten när det gäller fasaden på tidigare näringslivets hus. Där fick Magnus Malm som han önskade.

– Vissa gånger får man gehör, andra inte, säger han.

Fotnot: Folkbladet har sökt Magnus Malm för en kommentar.

Så säger lagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om