– Vi tar det här på största allvar, säger Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet Östergötland.
Enligt beslutet utsätts personalen på Himmelstalundsgymnasiet för en hög arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö och oklarheter angående arbetstiderna. Bristerna i verksamheten gäller även bland annat särbehandling och kränkningar och ska ha förekommit under en längre tid. Arbetsmiljöverket menar också att den höga arbetsbelastningen i längden kan innebära olycksfall och ohälsa för de anställda.
Verksamheten måste nu undersöka om det finns arbetsuppgifter och situationer som är starkt psykiskt påfrestande och om oklarheterna kring arbetstider kan leda till ohälsa bland personalen. Därtill måste skolan ta fram en handlingsplan för att undvika och förebygga olycksfall. Skolan måste även ta fram rutiner och en handlingsplan för hur den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska ske framöver. Skolan kunde vid inspektionen inte redogöra för hur de undersöker och riskbedömer den höga arbetsbelastningen.
– Enhetschefen, rektorn, samverkansgruppen och skyddsombuden och den nya rektorn som tillträder i augusti ska samlas och analysera situationen. Vi måste tillsammans hitta kärnan till det här och därifrån bygga rutiner, säger Ingela Appelsved.
Enligt Arbetsmiljöverket har verksamheten själva inte kunskaper för att vidta åtgärder och måste därför ta in externa experter. Skolan kommer nu ta hjälp av Företagshälsan för att kunna lösa problemen. Senast den 31 augusti ska Himmelstalundsgymnasiet ha genomfört åtgärderna för att slippa vite, skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.
– En del av arbetet finns redan. Vi har under våren jobbat mycket med att skicka in dokument och ta fram rutiner. Bland annat har vi delat upp en av våra större enheter i två så att de anställda har närmre till chefen.
Samtidigt anser Ingela Appelsved att det här är något som präglar svenska skolor i allmänhet.
– Man får ofta höra att det är hög arbetsbörda från personer som jobbar inom svenska skolor. Det är tungt och då är det viktigt att känna att man har stöd. Vi i ledningen har ingen annan ambition än att lösa problemen på alla punkter som Arbetsmiljöverket vill att vi jobbar med.