Han kom till regionen från ett uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Finspång. I regionen har han politiskt ansvar för ”personal- och kompetensförsörjning”. Vilket låter som ett jätteuppdrag?
– Det är självfallet ett stort ansvar. Inte minst med tanke på att det bokstavligen handlar om ”liv och död” när det gäller kompetensen hos medarbetarna inom sjukvården, sa Anders Härnbro till mig när vi träffades på East Sweden Arena i Visby under den pågående Almedalsveckan.
Han hade precis gått av scenen då vi träffades. Härnbro medverkade i seminariet ”När trotjänare blir giggare - hur påverkar det arbetsplatsen?” Bakom den lite kryptiska rubriken dolde sig en diskussion om hur arbetsgivare - som till exempel Region Östergötland med tusentals medarbetare - ska förhålla sig till talangfulla människor som hellre åtar sig avgränsade uppdrag (gig) än vad de blir fast och tillvidare anställda?
Seminariet leddes av Karin Adelsköld - författare, föreläsare och uppmärksammad komiker. Tommy Cau som tidigare har arbetat som konsult inom HR och kommunikation beskrev sig under seminariet som en ”giggare” som lämnat de forna anställningstryggheterna för att ta det ”hela och totala ansvaret för sitt eget liv.”
– Arbetsgivare som snabbt vill få fatt i rätt kompetens för ett uppdrag behöver kort sagt se till att skapa goda relationer med människor som rör sig ute i den aktuella branschen och som kan vara tillgängliga för ett påhugg, sa Tommy Cu.
Anders Härnbro visade ett stort intresse för diskussionen. Han framhöll också betydelsen av att stora företag och myndigheter inom sig bygger upp kreativa och fria miljöer där de fast anställda medarbetarna kan utvecklas och gå från uppdrag till uppdrag.
– Jag förundrades länge över att Finspång alltid hamnade i botten, eller nära botten, när nyföretagandet i de östgötska kommunerna mättes och rangordnades. Slentrianförklaringen var ofta att ”Finspång är ett gammalt brukssamhälle” där folk är vana att vara anställda i ett stort bruk som tar hand om en från vaggan och till graven. Men än större betydelse har, tror jag, att många av de globala industriföretagen som finns i Finspång faktiskt har etablerat ”frihetliga strukturer” på arbetsplatserna där många av de anställda medarbetarna i praktiken fungerar som företagare och entreprenörer. De ”giggar” under en period i ett uppdrag för att sedan söka sig till ett annat uppdrag i företaget,”, sa Anders Härnbro.
På scenen fanns också bland andra Pia Carlgren som är näringslivsdirektör i Linköping och Peter Grönberg som är hög ledarskapschef i Volvo.
Moderatorn Karin Adelsköld berömde Anders Härnbro för hans humor.
– Du är rolig. Det ska du vara glad för, sa Adelsköld till Härnbro efter seminariet.