Östergötlands landshövding är en van och erfaren deltagare på Almedalsveckan. Folkbladet mötte henne för ett samtal om vad hon har haft för sig under årets politikervecka på Gotland.
– Regeringen har givit Länsstyrelsen i Östergötland ett nationellt ansvar för frågor om bland annat hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap och könsstympning. En del av uppdraget handlar om att främja en offentlig debatt som bygger på kunskap, säger Elisabeth Nilsson.
Under Almedalsveckan har Länsstyrelsen därför arrangerat flera seminarier i dessa mycket omdebatterade och kontroversiella ämnen.
– Våra seminarier har varit mycket spännande och välbesökta. Det är fascinerande att se bredden på deltagarna i paneler och diskussioner. Riksdagsledamöter och andra politiker från alla kanter i politiken har blandats med aktivister med bestämda och mycket olika uppfattningar. Människor med sina rötter i regioner där sådant som könsstympning är en realitet har mixats med forskare på området, berättar Elisabeth Nilsson.
Landshövdingen har en bakgrund som vd för branschorganisationen Jernkontoret. I den egenskapen har hon ofta besökt Almedalsveckan under tidigare år.
– Då var mitt uppdrag främst att lobba för stålindustrins intressen gentemot politiker och myndigheter, säger Elisabeth Nilsson till Folkbladet.
Intresset för industrins frågor och villkor är fortfarande stort hos landshövdingen. Även i år har hon därför deltagit i ett antal möten och sammankomster med industriella förtecken.
– Ett exempel är Tekniska Verken i Linköping som en av kvällarna bjöd in till en middag där den svenska vattenkraftsutvecklingen diskuterades. Det var en mycket spännande tillställning som aldrig ville ta slut eftersom så många - däribland jag själv - hade så mycket att diskutera, säger Elisabeth Nilsson.
Enligt landshövdingen är en av de stora fördelarna med veckan i Visby att det dyker upp så många tillfällen till informella och oplanerade möten med människor som man har behov av att diskutera med i olika tjänstefrågor.
– I år fick jag bland annat till möten med personer som har stort inflytande och stora kunskaper i frågan om den svenska vargstammen och om hur gödningsmedel inom jordbruket påverkar havsmiljön; två viktiga samhällsområden som har stort intresse för Östergötland, berättar landshövdingen.
Det som Nilsson framförallt bär med sig hem från Almedalen är bredden i debatterna. – Det är till exempel fascinerande att vara med på seminarier där nej-till-kött -aktivister sitter i samma rum som gotländska bönder och diskuterar tillsammans. Att de samtalar med varandra om hårda och tuffa frågor är ett viktigt första steg för utveckling, säger Elisabeth Nilsson.