En av alla många stora och fina innergårdar i Visbykvarteren innanför ringmuren förvandlades till "Hälsodalen" under den Almedalsvecka som pågår fram tills i morgon söndag. Östgötamoderaten och regionrådet i opposition Marie Morell tillbringade många av sina aktiva timmar på seminarier i denna Hälsodal.
En av dagarna följde jag med henne till ett seminarium som hade rubriken "Den nya närsjukvården - möjlighet eller hot?"
Panelen var - som så ofta under Almedalsveckan - väl sammansatt med kunniga och insatta personer. På den partipolitiska fronten matchades Marie Morell - som har flera nationella sjukvårdsuppdrag för sitt parti - av socialdemokraternas ledande sjukvårdspolitiker Anders Henriksson som är landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar.
Sjukvårdens professioner företräddes väl av bland annat läkaren Sofia Hylin som arbetar som patientflödeschef Maligna hjärntumörer på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm och av Fredrik Lennartsson som till yrket är hälso- och sjukvårdsdirektör i region Skåne.
Närsjukvårdens problem och möjligheter är ett klassiskt tema för seminarier under de senaste decennierna. Enkelt uttryckt vill sjukvårdens makthavare få människorna att söka sig till primärvårdens vård- och hälsocentraler medan människorna hellre söker sig till sjukhusen för att få hjälp.
Utredarna Göran Stiernstedt och Anna Nergård har under senare tid avgett statliga utredningar och delbetänkanden om den "nya närsjukvården". En av de bärande tankarna är att staten ska ta ett större ansvar för att förstärka primärvårdens bemanning av allmänläkare.
Marie Morell har ett i grunden positivt perspektiv på utvecklingens möjligheter för den nära vården.
Under seminariet höll hon upp sin mobiltelefon och konstaterade att "det är här som den riktigt nära vården växer fram."
– Faktiska vårdplatser på sjukhus, på särskilda boenden och inte minst i den kommunala hemsjukvården har självklart stor betydelse för människor som har konstaterade vårdbehov. Här vill jag gärna framhålla Finspång, inte bara för att jag kommer därifrån utan därför att regionen och kommunen arbetar ganska "sömlöst" i sina verksamheter. Patienterna behöver inte fundera på om det är kommunen eller regionen (landstinget) som de ska vända sig till; många av insatserna utförs i samarbete", sa Marie Morell.
Mobilens roll i närvården är enligt Marie Morell framförallt att underlätta tillgängligheten för såväl nybesökare som för människor med kroniska sjukdomar som vistas utanför den traditionella sjukvården.
– Patienter och vårdsökares friheter och möjligheter kan växa ordentligt om vi sköter digitaliseringen på rätta sätt, sa Marie Morell på det välbesökta seminariet.
Widar Andersson