På en pressträff inför sitt tal i Almedalen i kväll berättade statsminister Fredrik Reinfeldt alldeles nyss att avgifterna till a-kassan kommer att sänkas från och med 1 januari 2014. I regeringens budget kommer 2, 9 miljarder kronor att reserveras för sänkningen.
– För Hotell- och restauranganställda som är medlemmar i a-kassan sänks avgiften allra mest; med 255 kronor i månaden, sa Reinfeldt.
Enligt statsministern kommer "stora breda löntagargrupper" att få sänkningar på runt 100-150 kronor.
Reinfeldt motiverade sänkningen med att fackföreningarna som deltar i trepartssamtal med regeringen och arbetsgivare om en "jobbpakt" för ungdomar gärna vill ha lägre och enhetliga avgifter i arbetslöshetsförsäkringen.
Därmed återställer regeringen ett eget, tidigare fattat beslut som innebar att avgifterna till a-kassan blev högre i branscher med hög arbetslöshetsrisk. LO och andra fackförbund har varit mycket kritiska mot de differentierade avgifterna. Regeringens målsättning var att avgifterna skulle påverka lönebildningen i så motto att lönekraven hölls tillbaka i avtalsområden med hög arbetslöshet.
På pressträffen sa Fredrik Reinfeldt att "vi är inte säkra på att målsättningen har nåtts."
Jobbpakten annonserades av statsministern precis för ett år sedan under Almedalsveckan 2012. Avsikten då var ett generellt avtal mellan arbetsmarknadens parter om "yrkesintroduktionsanställningar" för ungdomar upp till 25 år. Kort sagt ett slags lärlingsanställningar med avtalsenlig lön för 75 procent av arbetstiden och 25 procents utbildning.
LO, Svenskt Näringsliv och regeringen har inte lyckats att komma överens om ett övergripande avtal. Däremot, sa Reinfeldt på pressträffen, finns nu ett antal branschavtal på plats inom bland annat Handelns och (delvis) Kommuner och Landstings arbetsmarknader.
"Vi gör därför nu det vi har åtagit oss", sa Reinfeldt. Vilket innebär lönesubventioner för ungdomar som anställs som innebär en halvering av lönekostnaden och ett handledarstöd om 2500 kronor/månad till arbetsgivaren.
Regeringen kommer också i morgon att fatta beslut om att arbetslösa ungdomar "från dag ett" ska erbjudas "relevanta insatser" av Arbetsförmedlingen.
Folkbladets chefredaktör och politiska kommentator Widar Andersson var med på pressträffen med Fredrik Reinfeldt:
– Regeringen hade självklart önskat att ett stort ungdomsavtal nu hade varit på plats. När så inte är fallet väljer Reinfeldt att laga efter läge. Han går LO till mötes i en infekterad stridsfråga och han sätter press på fler branscher att sluta avtal för att ge arbetschanser till de dryga 100 000 ungdomar som vare sig arbetar eller studerar i dag, säger Widar Andersson i en första kommentar.
Läs mer om detta på våra inrikes- och ledarsidor i tidningen i morgon!