I december förra året beviljades Ramström Vind AB bygglov för sex vindkraftverk och sex teknikbodar på Morkulleberget. Det beviljades även undantag från strandskyddet för ett av de sex vindkraftverken med tillhörande vägbod och vägdragningar. Nu upphäver länsstyrelsen beslutet och återlämnar ärendet till Byggnads- och miljöskyddsnämnden.
I bedömningen hänvisar man till att den naturvärdesinventering som har genomförts innehåller brister, bland annat när det gäller kartläggning av fågellivet i området. Det framgår inte heller var i den planerade vindkraftsparken som inventeringar genomförts. Vindkraftverken skulle innebära stora bullernivåer, något som kommer påverka friluftslivet och boende i området negativt. I överklagan som kommit in från intresseföreningar och privatpersoner påpekar man att Morkulleberget är ett av Norrköpings få tysta och oexploaterade områden som finns kvar och ett populärt område för friluftsliv. Vindkraftverken skulle även innebära att nya vägar behöver dras vilket skulle ändra landskapsbilden negativt enligt beslutet.
Vindkraftverken kan, enligt länsstyrelsen, påverka fågellivet och ha negativa effekter på friluftslivet och landskapsbilden. Länsstyrelsen behöver en mer utförlig utredning på hur fågellivet och landskapsbilden kommer att påverkas och därför har ärendet lämnats tillbaka till Byggnads- och miljöskyddsnämnden. Som det ser ut i nuläget kommer inte nämnden att överklaga beslutet.
– Nu avvaktar vi besked från företaget som vill bygga vindkraftverken. Om de vill driva det här vidare kommer vi naturligtvis lyssna på dem och se vad vi kan göra för att hjälpa till. Som nämnd kommer vi inte överklaga beslutet, säger Bygg- och miljönämndens ordförande Reidar Svedahl (L).
Samtidigt anser inte Svedahl att uppförandet av vindkraftverken skulle innebära en allvarlig påverkan för området.
– Givetvis skulle vindkraften påverka men vi tycker inte att det är allvarligt eller att en bristfällig inventering har gjorts. Om någon fågelart skulle försvinna helt skulle det vara allvarligt. Alla Sveriges kommuner pratar om att ställa om till hållbar energi, att vi måste ersätta olja och kärnkraft, men ingen vill ha vindkraftverk i sin egen kommun.
– Vi tycker att vi i Norrköping ska ta vårt ansvar och därför vill vi hjälpa företag som vill upprätta vindkraftverk. Vi styrande tycker det här är ett lämpligt ställe att ha vindkraftverk på.
Lars Hedberg, projektledare på Ramström Vind, kommenterar beslutet med att de antagligen kommer att överklaga ärendet till Mark- och miljödomstolen.