Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vindkraftsplanerna har krympt – men inte tillräckligt

Holmen har minskat sina vindkraftsplaner från 77 till 32 vindkraftverk i områdena Högsjön och Klintaberget. Det är dock inte tillräckligt, menar boende i trakten. "De har inte överhuvudtaget lyssnat på oss", säger Per-Olov Strandberg, ordförande i Rättvisa vindar.

"Det här kommer vi att driva ända in i kaklet", säger Per-Olov Strandberg, ordförande i föreningen Rättvisa Vindar som slåss mot vindparketableringen. Han skulle få höga vindkraftverk tvärs över sjön.

"Det här kommer vi att driva ända in i kaklet", säger Per-Olov Strandberg, ordförande i föreningen Rättvisa Vindar som slåss mot vindparketableringen. Han skulle få höga vindkraftverk tvärs över sjön.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Vindkraft2021-10-25 15:00

I slutet av september 2020 sände Holmen Energi AB ut ett samrådsmaterial till ungefär 3 000 hushåll om sina planer på att sätta upp 77 nästan trehundra meter höga vindkraftverk i gränstrakterna mellan Finspångs och Norrköpings kommuner. Det tog inte lång tid för de boende att samla sig till protest, och den ideella föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland föddes.

Holmen har nu lämnat in ansökningar till länsstyrelsen om att få bygga vindkraftverk i trakten. Tre områden har blivit till två, Högsjön i Finspångs kommun och Klintaberget i Norrköpings och Finspångs kommuner. Trots att företaget dragit ner på antalet vindkraftverk rejält, till 14 vindkraftverk i Högsjön och 18 vindkraftverk i Klintaberget, är inte boende i trakten nöjda.

– Det är en strategi som Holmen och de flesta andra vindkraftsbolag har. De drar på som bara den i början, så har de ett samråd och efter det drar de ner med hälften för att kunna säga: Titta vad snälla vi har varit. Men de har inte lyssnat på lokalbefolkningen överhuvudtaget, säger Per-Olov Strandberg.

Föreningen Rättvisa vindar har gjort en punktlista där de ställer ett antal krav som de anser bör uppfyllas för att vindkraftsetableringen ska vara okej. Bland annat anser de att om vindkraftsverket är 250 meter högt ska det vara 2,5 kilometer till närmsta hus. 

– Det tillämpar de i Bayern i Tyskland. Det gör de absolut inte här. Det här handlar om att vindkraftsverk inte passar där människor bor, men också om att områdena har stora naturvärden. Det finns havsörn, örn och tjäder här exempelvis, säger Strandberg.

Efter att Holmen nu skickat in sin ansökan till miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen kommer de att granska den och eventuellt kräva kompletteringar. Även kommunen måste tillstyrka att marken är lämplig för uppförande av vindkraft för att miljötillstånd ska kunna ges.

Rättvisa vindar kommer under tiden fortsätta kämpa för att stoppa vindkraftsplanerna. De ska börja med att detaljstudera Holmens ansökan och hur processen har skötts.

– Det finns massor att kolla upp och det kommer vi att göra. Vi kommer att överklaga och gå så långt det bara går. Det kommer att ta tio år innan de kan sätta spaden i marken, säger Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!