Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya styret kritiskt mot vindkraftsplanerna i havet

Borgerlig samverkan är redo att använda sitt kommunala veto mot vindkraftsparken som planeras längs kusten, Långgrund 2. Det säger kommunalråd Sophia Jarl (M), efter att oroliga medborgare hört av sig till henne.

Sophia Jarl och borgerlig samverkan är negativa till vindkraftsplanerna bland annat för att det inte finns några regler kring ersättningar till fastighetsägare som drabbas. Visualiseringen föreställer en potentiell vy från Hävringe i Sörmland. Per Edström är projektledare på Svea Vind Offshore.

Sophia Jarl och borgerlig samverkan är negativa till vindkraftsplanerna bland annat för att det inte finns några regler kring ersättningar till fastighetsägare som drabbas. Visualiseringen föreställer en potentiell vy från Hävringe i Sörmland. Per Edström är projektledare på Svea Vind Offshore.

Foto: Thomas Möller, Svea vind offshore, Jezzica Sunmo

Vindkraft2023-02-13 21:00

Vindkraftsprojektet som drivs av Svea Vind Offshore kallas Långgrund 1 och 2 och det är Långgrund 2 som berör Östergötlands skärgård. En första samrådsrunda för två år sen har gjort att planerna ändrats lite, de nuvarande planerna är att det byggs max 92 vindkraftverk med en höjd på max 335 meter drygt en mil utanför Arkösund. I förra veckan hölls ett samråd kring planerna i Häradshammars bygdegård dit mellan 70 och 80 personer kom. 

– Efter samrådet i Häradshammar är det ett antal personer som har ringt till mig och frågat hur vi ställer oss, säger Sophia Jarl.

– Oron är den samma som när det gällde vindkraften i Simonstorp. Det är påverkan på fastighetsvärdet, påverkan på naturvärden, och oro för buller och ljus.

I helgen gjorde Sophia Jarl en statusuppdatering på Facebook där hon förklarade att "vår överenskommelse i Borgerlig Samverkan är glasklar; Stora, omfattande etableringar kommer inte tillstyrkas av oss så länge vi leder kommunen".

Det låter som att ni skulle använda ert kommunala veto mot planerna, är det korrekt?

– Ja, det är korrekt uppfattat. Jag pratar utifrån Borgerlig samverkan nu, för ännu har inte frågan hanterats politiskt. Sen är det ett antal partier till som ska fatta beslut om det här. Men i vår samverkan har vi sagt att när det gäller storskalig vindkraft, dit det här definitivt räknas in i, är vi negativa.

Enligt Per Edström, projektledare på Svea Vind Offshore, gick åsikterna isär på samrådsmötet i Häradshammar. Många är positiva medan andra är oroade.

– Det kan ha att göra med hur man påverkas av förändringarna i landskapsbilden, och det är naturligt att den oron finns. Havsbaserad vindkraft är nytt och vi har inte byggt något sen 2013. 

– Andra var nyfikna på hur det skulle påverka elpriset i regionen och där finns flera studier som visar att havsbaserad vindkraft tydligt sänker priset, säger han. 

Andra frågor som dök upp gällde arbetstillfällen och där menar Per Edström att vindkraftsparken skulle göra nytta både för att behålla och skapa nya jobb i området. Själva vindkraftsparken i sig skulle generera nya arbetstillfällen framför allt i uppbyggnadsfasen, men också för att sköta driften.

– Det är inte orimligt att tro att det skulle handla om flera hundra arbetstillfällen, säger Per Edström.

Totalt (inklusive Långgrund 1) innefattar vindkraftsparken 182 turbiner vilket skulle generera 13 TWh per år. Det är nästan lika mycket som en tiondel av Sveriges energianvändning idag. Enligt de visualiseringar som företaget låtit göra kommer turbinerna inte att synas från Arkösunds hotell. Men Sophia Jarl menar att snurrorna kommer synas både från Arkösund, Aspöja och andra öar i Bråviksmynningen. 

Positiva saker som kommit fram är att vindkraftsparken skulle sänka energipriset och skapa nya jobb, är det ändå värt att säga nej?

– Vi har ju vår samverkans överenskommelse, och de argument du för fram är samma som Holmen fört fram vid sitt projekt i Simonstorp. Det är inga nya argument skulle jag säga. Vi har satt det i relation till medborgarna. Varför ska Norrköpings kommuns medborgare behöva bära att den nationella politiken har misslyckats med energipolitiken? Man lägger väldigt mycket ansvar på enstaka kommunmedborgare då. Vi arbetar på för andra arbetstillfällen i Norrköping och etablering av andra företag. 

Långgrund 1 och 2

Företaget räknar med att ansökan lämnas in till Mark- och miljödomstolen andra kvartalet 2023. Förhoppningen är att beslut fattas hösten 2024, och att bygget kommer igång 2026. Driften kan då starta 2028. 

Fram till 2058 ska sedan 13 TWh per år produceras. Det är så mycket som en tiondel av vad Sverige gör av med idag.

Vindparken berör kommunerna Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping.

Området är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!