I en omgjord lada på Vikbolandet ligger män på golvet under tystnad. Djupa andetag hörs tydligt. Bröstkorgar som höjs och sänks. Nina Vogels lugna röst instruerar yogaklassen. Ingen ovanlig miljö, om det inte vore för att klassen enbart består av män.
– Det är ingen speciell typ av yoga för just män, utan det handlar om att samla en grupp med lite liknande förutsättningar och anpassa yogan utifrån det, säger Nina Vogel.
Hon har marknadsfört kursen på facebook som "Yoga för stela män". Det handlar mer om att hon ville nå ut till en ny målgrupp, än att just att männen skulle vara stela.
– Min uppfattning är att många av de jag vänder mig till har en ganska stressig vardag och kanske snarare "knyter näven och jobbar på", än tar tid för sig själv och sitt välmående. Jag tror att yogan kan vara särskilt bra för lantbrukare, som ofta jobbar långa dagar med fysiskt tungt arbete i kombination med stillasittande i traktorer, och vars verksamhet påverkas mycket av olika faktorer som de inte rår över. Som till exempel vädret. Det är jätteroligt att det är flera bönder som hittat hit, för jag tror de har stor glädje av yogan, berättar Nina Vogel.
Hon menar att genom yogan kan deltagarna hitta vägar för att hantera en stressig vardag. Det är ett kraftfullt verktyg för att fokusera på andning, kunna koppla av och slappna av, samtidigt som det även ger fysisk träning, koordination, smidighet och balans.
När Folkbladet är på besök är det åtta deltagare. Storleken på gruppen varierar lite, men Nina Vogel vill inte ha för stora grupper. Hon har kört en omgång av pass tidigare enbart för män.
– Det var en testomgång med fem tillfällen. Många av de som deltog ville fortsätta och nya ville haka på.
Under detta tillfälle handlar det om att göra övningar för att stärka kroppen. Men även för deltagarna att använda andningen på rätt sätt. Detta märks tydligt när det närmar sig slutet av passet. Då ligger deltagarna på rygg, andas djupt, får instruktionen att andas, räkna till fyra och sedan andas ut med samma räkning till fyra. Allt för att lära sig få bättre kontroll.
– Det känns skönt efter varje pass. Sen är det bra att det bara är män. Det gör att vi känner att vi är på samma nivå, kan jobba efter våra egna förutsättningar och att vi kan dela detta med andra män. Vilket känns tryggare, säger Lars Beve.
Detta passet var hans åttonde och han märker skillnad.
– Jag är inte lika stel som tidigare. Kroppen är mjukare och jag mår bättre. Jag kommer ur sängen lättare och kan starta dagen, säger han med ett skratt.
Han berättar om vad han insåg under påsken. När det var två veckors uppehåll med yogan.
– Jag tyckte att det var något sam saknades. Då tänkte jag att jag ska ge detta en chans.
Passen är en gång i veckan, så han gör yogaövningar även på hemmaplan.
– Det är bra att komma hit för att bli påmind av det man lär sig. Så att jag gör rätt hemma. Sedan lär vi oss nya positioner också, förklarar Lars Beve.
Att tillgängliggöra yoga även för de som inte vill eller kan ta sig in till studiorna i Norrköping är något som Nina Vogel brinner för.
– Jag har svårt att se att någon av de i gruppen som både bor och jobbar här ute, skulle ta sig in till stan för att gå på yoga. Det kanske är ett större steg än att testa något som finns lokalt här ute, säger hon.